Днес най-топло, до края на периода динамично променящо се време с все по-ниски температури

През нощта ще има предимно значителна облачност. На отделни места са възможни слаби превалявания от дъжд. Ще бъде почти тихо. Атмосферното налягане ще се повишава. Минималните температури ще бъдат между 2 и 5 гр. За В. Търново се очаква минимална температура 4 гр. Преди обяд облачността ще намалява. След обяд и вечерта ще преобладава време с променлива облачност. През нощта срещу събота се очаква увеличение на облачността и превалявания от дъжд на места. През деня ще духа слаб вятър без определена посока. След обяд е възможно временно усилване на вятъра от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 12 и 15 гр. За В. Търново – максимална температура 14. Атмосферното налягане ще се повишава. Над западните и централни части на Стара планина ще има значителна облачност с временни разкъсвания около обяд и след обяд. Вечерта и през нощта срещу събота над западните части на планината се очакват превалявания от дъжд. Ще духа умерен до силен вятър юг-югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 6 – 8 гр., а на 2000 м около 2. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 26.4 през 1985 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 10.6 през 1988 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 04 минути и ще залезе в 16 часа и 58 минути. Фаза на Луната: четири денонощия преди пълнолуние.

До края на периода се очаква динамично променящо се време с тенденция към захлаждане. В събота ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. В неделя ще има незначителна облачност, ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В понеделник ще има променлива облачност и вятърът ще утихне. Във вторник ще преобладава време с променлива облачност и слаб източен вятър. В сряда и четвъртък се очаква увеличение на облачността и превалявания от дъжд на места. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Температурите през периода постепенно ще се понижават. Най-топло ще бъде в петък с максимални температури между 14 и 17, в крайните северозападни райони на Северна България – между 11 и 14. В края на периода максималните температури ще се понижат до 6 – 9 гр., в крайните северозападни райони на Северна България максималните температури ще бъдат между 4 и 6. Минималните температури също ще се понижават, като в края на периода ще бъдат около минус 2 – 1.

Над западните и централни части на Стара планина в петък ще преобладава време с променлива облачност. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад. В събота ще бъде облачно с валежи от дъжд, след обяд над 1200-1500 м от сняг. Ще духа силен до бурен ватър от запад-северозапад. В неделя и понеделник ще има променлива облачност. Вятърът ще бъде от запад-северозапад и ще отслабне. От вторник до четвъртък ще има значителна облачност, в сряда и четвъртък с валежи от дъжд, над 1400 -1500 м от дъжд и сняг. Ще духа силен вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м в петък ще бъдат около 6 – 8. В събота температурите ще се понижават и от неделя до вторник ще бъдат около минус 1 – 2. В сряда и четвъртък максималните температури на 1200 м ще бъдат около 3 – 4. На 2000 м максималните температури ще бъдат с около 5 – 6 гр. по-ниски от температурите на 1200 м.

НИМХ – Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *