Преди края на изборния ден стана ясно: Радев и Йотова печелят с голяма разлика във Великотърновска област | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Преди края на изборния ден стана ясно: Радев и Йотова печелят с голяма разлика във Великотърновска област

Публикувана на: 14.11.2016г. 1035 прегледа

Съпрузи се караха пред урните, гласували за различен кандидат, без да се предупредят

КАНДИДАТПРЕЗИДЕНТСКАТА ДВОЙКА ГЕН. РУМЕН РАДЕВ – ИЛИЯНА ЙОТОВА ВОДИ С ГОЛЯМА ПРЕДНИНА ПРЕД ОПОНЕНТИТЕ СИ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА – ПЛАМЕН МАНУШЕВ НА БАЛОТАЖА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. По предварителни данни на щаба на БСП, разликата между опонентите към 16 часа вчера е била близо 20 на сто. Това е почти два пъти повече от резултата, който постигнаха преди седмица двамата фаворити в региона. От ГЕРБ не пожелаха да се ангажират с предварителни данни, но неофициално признаха, че съотношението на гласовете варира около 60 на 40 преди окончателното преброяване. Избирателната активност в региона беше малко по-ниска в сравнение с предходната седмица, но в хода на изборния ден от Районната избирателна комисия отчитаха непрекъснато покачване. Към 15 ч. отчетената активност бе 39.45%. Над 85 000 души бяха дали своя глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент, сочи информация на „Борба“.

vt-tur1-1
….. и на ГЕРБ Даниел Панов

Най-висок беше процентът на гласувалите в най-малката община Сухиндол – 55%, а най-малка активността в община Горна Оряховица – 36%.

За осигуряване на охраната на изборните секции на територията на областта вчера бяха ангажирани 569 служители от структурните звена на МВР. От тях 469 са държавни служители от ОД МВР – В. Търново, 76 пожарникари, 13 служители на Зонално жандармерийско управление – Г. Оряховица, и 11 от ГПУ – Свищов, с 55 автомобила.

СЪПРУЗИ СЕ КАРАХА В ГОРНООРЯХОВСКА СЕКЦИЯ, ГЛАСУВАЛИ ЗА РАЗЛИЧНИ КАНДИДАТИ

Съпрузи си размениха остри реплики и квалификации вчера по обяд в една от секциите в Горна Оряховица. Когато двамата се наредили един след друг, за да пуснат бланките, бюлетината на мъжа се отворила и станало ясно за кого е гласувал. Половинката му се изненадала неприятно, защото избрала другата кандидатпрезидентска двойка, разказаха очевидци на препирнята.

„Ти за кого си гласувал? Нали говорихме и се разбрахме кого ще подкрепим“, викнала срещу мъжа си пред слисаните членове на секционната комисия разгневената горнооряховка. Мъжът за секунди се сконфузил, ала се окопитил и не й останал длъжен: „Ще гласувам за когото си искам! Няма ти да ми казваш!“. После побързал да напусне секцията. Жена му очевидно била толкова изненадана и разлютена, че продължила да обяснява пред присъстващите: „Разбрахме се да гласуваме еднакво, а той ме е излъгал! Пуснал е за другия кандидат! Аз ще разбера кой го е накарал“. Наложило се председателят на секционната комисия да помоли жената да напусне, тъй като се събрала опашка от избиратели и затруднявала организацията по гласуването.

СИГНАЛ ЗАРАДИ СЪМНЕНИЯ ЗА КОНТРОЛИРАН ВОТ ВНЕСОХА В РИК ОТ ГЕРБ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Сигнал от общинския координатор на ГЕРБ – Полски Тръмбеш, Емил Енчев бе подаден в РИК заради действия, будещи съмнение за контролиран вот. Упълномощените представители на ГЕРБ в секционните избирателни комисии N 18 и N 19, намиращи се в село Петко Каравелово, община П. Тръмбеш, са информирали, че от обяд насетне три леки автомобила и един пътнически микробус извозват до урните гласоподаватели от Дълбока махала в селото, където живеят предимно хора от малцинствен произход.

Подобни действия в изборния ден е възможно да са породени от оказано влияние върху вота на хората и съответно върху изборните резултати в тези секции. Това пише подателят на жалбата, като моли Районната избирателна комисия да вземе отношение по посочения проблем, информираха от централата на партията.

ПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА КОЙ ЛЕПИЛ АПЕЛИ ЗА ПОДКРЕПА НА РАДЕВ ВЪРХУ ПЛАКАТИ НА КАРАКАЧАНОВ

Сигнал до Районната прокуратура и жалба до Районната избирателна комисия във В. Търново подадоха от предизборния щаб на ГЕРБ заради подвеждаща агитация. Повод за това е лепенето на плакати на неучастващ в балотажа кандидат за президент, върху които допълнително е изписан призив да се гласува за Румен Радев. Свидетел на лепеното на агитационните материали станал пълномощният представител на ГЕРБ Деян Хаджийски.

На 10 ноември в района на Кооперативния пазар във великотърновския квартал „Бузлуджа“ е забелязан гражданин, който облепя обществени пространства с плакати на „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“, върху които е поставен допълнителен надпис „Гласувайте за генерал Радев“. При разговор с гражданина, който не се е представил, станало ясно, че лепи плакатите, след като те са му били предоставени с такива инструкции от трето лице на име Владимир Пановски. Уведомен е щабът на горепосочената коалиция, на който е предоставен и снимков материал. Оттам категорично заявяват, че нямат общо със случая. В жалбата, подписана от представителя на ГЕРБ Деян Хаджийски, се казва, че подобни действия, ако не са официално предприети от политическите формации, са нарушения, подвеждат и биха оказали влияние върху резултатите на изборите.

Окончателните резултати от балотажа очаквайте в утрешния брой на „Борба“.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

loading...

Коментари за "Преди края на изборния ден стана ясно: Радев и Йотова печелят с голяма разлика във Великотърновска област"

 • 14.11.2016 в 12:16

  А кмета какво чака още и се ослушва , че не си подава оставката

  Отговор
  • 14.11.2016 в 15:33

   Искрен, ти добре ли си?????Инж.Даниел Панов е най-успешният кмет от началото на прехода!

   Отговор
  • 14.11.2016 в 16:05

   Кмета усилиено агитираше между двата тура за кандидата на ГЕРБ. Нещо, което , нито е негова работа, нито му влиза в задълженията. След тая срамна проява и след тая категорична победа на Радев най- логичното е да се маха.Показа , че е против народа, при положение, че гласуването за Радев в Търново е смазващо.

   Отговор
 • 14.11.2016 в 14:35

  Като гледам резултатите от изборите точно това имах предвид че г-н Панов трабва да избере или да е кмет или областен лидер на партия. Сега местните резултати на ГЕРБ са под средните за страната. Ако в бъдеще време иска да е успешен кмет ще трабва да бъде по независим. Допълнително да се оптимизира раздутата общинска администрация която не знае чужди езици (не става въпрос за турски и руски езици). Да не забрави да махне от администрацията хората на Рашев, гл. секретари, сервитьорки и ивайло дачевци. В противен случай може да се каже: Нека проверките на данс, прокуратурата и сметната палата започнат СЕГА…

  Отговор
 • 14.11.2016 в 20:32

  Да, моите съграждани не се изложих! направиха необходимото за изритването на мутрите от властта! Гордея се с тях, гордея се,че съм един от тях!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!