Скаути от над 20 европейски държави гледат първия български онлайн сериал за оцеляване сред природата

Скаути от над 20 европейски държави ще гледат първия български онлайн сериал за оцеляване сред природата на Генералната асамблея на Европейския младежки форум, която ще се състои от 17 до 20 ноември във Варна. Това научи БТА от Цветан Найденов, съавтор със Светослав Атанасов на интернет поредицата „Какво е необходимо, за да оцелееш“ /“What It Takes to Survive“/.
Честта да домакинства събитието се оказва на Варна, защото градът спечели надпреварата за Европейска младежка столица за 2017 г. Организацията на българските скаути използва възможността, в рамките на съпътстващата програма на форума, на 17 ноември да представи пред делегатите този новаторски младежки проект, дело на двамата нейни най-нови членове, каза Цветан Найденов.

Цветан Найденов и Светослав Атанасов стават част
от скаутската общност на специална церемония

Цветан Найденов и Светослав Атанасов са поканени лично от международния комисар на Организацията на българските скаути Йордан Дянков официално да станат част от скаутската общност на специална церемония след представянето на сериала – на 17 ноември вечерта.
„Това е голяма чест за нас и се радваме, че ще имаме възможността да станем част от скаутското движение и ще помогнем за популяризирането му – както в пределите на нашата родина, така и в световен мащаб, като най-основното е да приобщаваме все повече млади хора, с които заедно да направим така, че България да заеме водещо място сред другите държави“, казват младите ентусиасти.
Организацията на българските скаути /ОБС/ е единственият за България пълноправен член на Световната организация на скаутското движение /World Organization of the Scout Movement – WOSM/, в която има общо повече от 40 милиона последователи от цял свят. Неин Главен скаут е известният пътешественик и приключенец Беър Грилс, чийто ученик е и Цветан Найденов.

„Излезте и се впускайте в приключения,
но бъдете умни, пазете се и се забавлявайте!“

Как да оцеляваме в опасни ситуации, като пазим природата и щадим животните, показваха двамата наши млади планинари в първия сезон на интернет сериала през 2015 г., който беше сниман в Гърция и в България – на остров Кефалония, на Витоша, около село Вакарел и в гората в столичния квартал „Дианабад“.
Цветан Найденов и Светослав Атанасов приканиха хората да се грижат за опазването на природата и в никакъв случай да не нараняват или убиват животни – от най-малките до най-големите, освен ако животът им не е застрашен и/или се намират в ситуация на оцеляване.
„Излезте и се впускайте в приключения, но бъдете умни, пазете се и се забавлявайте!“ – призоваха те.
Авторите сами се определят като големи ентусиасти, които всеки ден учат и откриват нови неща. И тъй като се занимават още с кино и всякакви видове спортни и екстремни активности, са решили да представят скромния си опит на всички, които имат желание да се запознаят с някои начини на оцеляване, като всички техники са лично изпробвани и проверени от тях.

Техники при първа помощ, дебнене
и камуфлаж, прекосяване на реки

Екипът е най-важен за оцеляването сред природата, убедени са младите планинари, които това лято показаха и втория сезон – новите 10 епизода, на интернет сериала си за оцеляване сред природата, заснет за няколко месеца в Гърция и България – на островите Лефкада и Кефалония, при Панчарево, река Искър при село Герман, около село Вакарел и в Ловния парк.
Техники при първа помощ, изработване на капани и оръжия за лов, готвене, дебнене и камуфлаж, техники за самозащита и безопасност, прекосяване на реки, са сред нещата, показани в сериала.
Авторите смятат, че едно от най-важните умения е даването на първа помощ, затова показват няколко различни техники при различни обстоятелства – възстановяване на дишане, шиниране, вдигане на пострадал, външни рани и други.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *