3 четения

Заради оставката на правителството кметове от областта прогнозират финансови трусове по места

ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ОСТАВКА, СЛЕДСТВИЕ ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ, ОПЪНА НЕРВИТЕ на институции, местна власт и политически централи във Великотърновска област. Макар и очаквана, новината бе коментирана масово, като оценките варираха в двата крайни спектъра.

Най-разнопосочни бяха очакванията на кметовете от областта. Представителите на ГЕРБ изразиха опасение, че общините ще изпитат финансови затруднения, а тези на БСП бяха по-сдържани в коментарите си. Управникът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който е втори мандат от ГЕРБ, не скри притесненията си, тъй като 2017 г. е най-важната от настоящия програмен период.

„Догодина трябва да стартираме по няколко от най-важните проекти, за които работихме през последните три години и които наистина ще променят Горна Оряховица. При правителствена криза забавянето е най-малкият проблем, а то е сигурно. Може да има и провалени проекти. Видяхме какво се случи при предишните предсрочни избори. Смениха се два служебни кабинета, чиято основна цел беше подготовката на избори. Всичко друго се забави, размиха се отговорности, проектите буксуваха“, припомни Добрев. Той подчерта, че общината има проекти за следващата година за над 15 млн. лв.

„Ако нямаме добра комуникация с правителството, ако не вървят бързо междинните плащания за възстановяване на общинските средства, можем да се окажем в изключително трудна ситуация. Помня как в Първомайци фирмата изпълнител спря, защото беше забавено плащането. Какво ще правим, ако това се случи по време на ремонта на площада в Горна Оряховица. Най-важното е да се запази стабилността в държавата. В момента икономиката ни е в подем, а в Горна Оряховица сме напът да реализираме промяна в облика на града, готвена от много време. Съмнявам се, че едно служебно правителство ще поеме отговорност за нашите проекти“, коментира Добрев. Той категорично отрече появилите се слухове, че бившият вече премиер привиквал кметовете от ГЕРБ с намерение да ги застави да подават оставки.

„До момента никой не е говорил с мен на тази тема“, каза вчера в ранния следобед кметът на железничарския град. Колегата му от ГЕРБ и кмет на община Елена инж. Дилян Млъзев бе лаконичен. Той изрази надежда, че следващото правителство, което и да е то, ще продължи да работи с общините по поетите ангажименти.

„Надявам се на приемственост, защото в противен случай ще страдат гражданите“, посочи той.

Темата с правителствената оставка коментира и кметът на Свищов Генчо Генчев, който спечели изборите миналата есен с подкрепата на БСП. Той също каза, че дунавската община управлява проекти за няколко милиона лева.

„Ситуацията наистина не е стабилна, но е имало и по-нестабилни времена в близкото минало. Тук е ролята на президента, визирам настоящия Росен Плевнелиев, който да направи едно силно експертно правителство. Да се създадат предпоставки, така че да не се затруднява работата на местната власт. Община Свищов оперира с проект на стойност 9 млн. лв. по програмата за енергийна ефективност, а по „Региони в растеж“ проектите ни надхвърлят 17 млн. лв. Тази сряда (утре, бел. авт.) предстои да подпишем първите договори и имам уверение, че това ще стане“, заяви Генчо Генчев.

Единственият кмет с различна политическа ангажираност извън ГЕРБ и БСП – Пенчо Чанев от Златарица, заяви, че са се говорили твърде много празни приказки преди двата тура на изборите.

„Държавата не може да спре; и преди сме имали нулеви години по отношение на европейските проекти. Една по времето на Орешарски и две по времето на Борисов, така че нека никой да не плаши хората“, коментира Чанев, който кара своя трети мандат като кмет от ВМРО.

Цял ден вчера от областната централа на ГЕРБ запазиха мълчание, въпреки че от партията благодариха за подкрепата на хората, които гласуваха за техните кандидати. Всички опити на „Борба“ да се свърже с народния представител и общински председател на партията Евгени Стоев удариха на камък. Ангажимент пък изпрати областния лидер и кмет на старата столица Даниел Панов в чужбина, така че и неговият анализ за ситуацията предстои напред във времето.

Най-хладнокръвни бяха в областната администрация. По думите на губернатора проф. Пенчо Пенчев оставката му е въпрос на време.

„Това за мен е дежавю. През 2013 г. служебният кабинет на премиера Марин Райков остави ръководствата на областните администрации, но правителството на Орешарски ни смени“, припомни професорът, който ръководи администрацията втори мандат от квотата на ГЕРБ.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!