Лувърът в Абу Даби възложи на двама известни художници да създадат на място свои творби

Лувърът в Абу Даби поиска от двама известни художници, италианеца Джузепе Пеноне и американката Джени Холзър, да създадат на място свои произведения на изкуството, които да бъдат изложени при откриването му следващата година, предаде Франс прес.
Музеят, проектиран от френския архитект Жан Нувел, ще включва улици, открити пространства, канали и ще излага творби както в галериите си, така и извън тях, поясниха промоутърите.
69-годишният скулптор Джузепе Пеноне и 66-годишната художничка Джени Холзър, която е ярък представител на концептуалното изкуство, са работили съвместно с екипи от Лувъра в Абу Даби над тези първи поръчки, които целят в новия музей да бъдат изложени скулптури и инсталации, отразяващи универсалния му характер.
Пеноне, който е последовател на движението Арте повера, създаде инсталацията Поникване. Тя е вдъховена от дървета и включва четири елемента. Централният й елемент, кръстен Листа от светлина, представлява импозантно дърво от бронз, което сякаш взаимодейства с архитектурата на Жан Нувел посредством огледала. Те са инсталирани върху клоните му и отразяват светлината.
Холзър, чието изкуство често е базирано върху новите технологии, е създала три каменни стени, гравирани с текстове от значими древни исторически източници.
„Очарована съм, че имам възможността да работя за този нов музей“, каза тя.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.