33 четения

Великотърновец разработи електронен капан за плъхове и хлебарки

Пламен Недев чака одобрение в Световната организация за интелектуална собственост

великотърновец направи електронен вариант на класическите капани за мишки и хлебарки. Устройството е ефективно и в борбата с всякакъв вид гризачи. Пламен Недев, който завършва висшето си образование в Лондон, работи върху прототипа си от две години насам. Той разкрива, че машинката му може да се справи даже с мравки и бълхи. Тя излъчва мощен 130децибелов ултразвуков сигнал с променлива честота в обхвата 30 kHz – 60 kHz, който не е доловим от човешкия слух. Младежът е нарекъл джаджата, която спокойно може да опази апартамент, „електронен капан”. Тя работи с електричество, но има и възможности за адаптиране към акумулатор или батерии. Честотата на сигнала се сменя непрекъснато, тъй като вредителите имат способността да свикват с нея и да адаптират рецепторите си.

Заради утразвуковото излъчване, което е безвредно за човека, гризачите и насекомите се дезориентират и губят репродуктивните си способности, обяснява Пламен.

„ДЪЛГО ВРЕМЕ СЪМ ЖИВЯЛ НА КВАРТИРИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗАЩОТО МОИТЕ РОДИТЕЛИ НЯМАХА СВОЕ ЖИЛИЩЕ. ИЗПИТВАЛ СЪМ ПАНИЧЕСКИ УЖАС ОТ ХЛЕБАРКИ, бълхи и всякакви подобни твари, което ме амбицира”, разказва пред „Борба” Пламен. Като малък той хващал различни гадинки в буркани и тествал реакцията им при звук в близост до радио. Така видял, че определени тонове ги правят по-възбудени, което впоследствие му помогнало. В Лондон пък младият мъж живеел в едно от предградията край р. Темза, където имало доста плъхове. Направил машинка, която излъчва ултразвук, и ефектът бил обнадеждаващ.

Създаването на уреда му е коствало около половин година. В момента устройството е внесено за одобрение в Световната организация за интелектуална собственост, откъдето Пламен Недев чака сертификат. Според него масовото производство би струвало не повече от 20 лв. за бройка, което би го направило достъпно за всички.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *