Девет глави зелки от един корен поникнаха в градинката на 67-годишния Михаил Цвятков в село Овча могила

Пенсионираният бивш учител е активен блогър, денят му минава в земеделие и пред компютъра

ЦЕЛИ ДЕВЕТ ГЛАВИ ЗЕЛКИ ОТ ЕДИН КОРЕН ПОРАСНАХА В ГРАДИНАТА НА ПЕНСИОНИРАНИЯ УЧИТЕЛ МИХАИЛ ЦВЯТКОВ ОТ СВИЩОВСКОТО СЕЛО ОВЧА МОГИЛА. Уникалният зеленчук е плод на случайността и няма да бъде откъсван докато падне първия сняг. След това зелките ще бъдат оставени да изсъхнат и ще се превърнат в нещо като хербарий, обясни пред „Борба“ 67-годишният бивш преподавател по физическо възпитание и опазване на човека и природата. Според бай Мишо, който се занимава със земеделие откакто се е пенсионирал и съвсем не професионално, това природно чудо се случва за първи път. А понеже зелето е тежък зеленчук и обикновено на корен никне по една зелка, неговите девет не са особено големи, обаче са много атрактивна гледка. Най-голямата зелка всъщност е с големината на грейпфрут, а другите са по-мънички. Освен зеле пенсионерът гледа в градинката си още домати, чушки, лук, колкото да задоволява собствените си потребности, понеже разполага на месец едва с 250 лв., а живее сам. Казва, че пенсията му е по-малка в сравнение с тази на повечето му колеги, понеже училището, в което преподавал, било към социалното, а не към образователното министерство. От пенсията си Михаил Цвятков всеки месец дава по 25 лв. за лекарства, отделно са сметките за ток, вода, телефон и интернет, без който всъщност 67-годишният мъж не може, понеже се оказва, че той е и много активен блогър.

zelki-1ДНИТЕ МИ МИНАВАТ В ГРАДИНКАТА И ПРЕД КОМПЮТЪРА, КЪДЕТО ПИША ЕСЕТА И РАЗСЪЖДАВАМ ПО РАЗЛИЧНИ ТЕМИ. Случва се в писане да прекарвам по 7 – 8 часа. Но съм много внимателен в това, което публикувам, защото средно от 50 ръкописни страници публикувам в интернет само една“, обяснява бай Мишо.

С блогърство той се захванал преди три години, а разсъждаването по актуалните теми на деня му осмисля живота. Впрочем блогът му mihailts. blog.bg вече има над 116 000 прочитания, което е доста солидна цифра, не крие радостта си пенсионерът и с удоволствие обяснява, че освен от политика и спорт се вълнува и от екзистенциални теми, които обаче поднася с чувство за хумор. Едно такова есе той например е озаглавил „Човек ли е жената“.

Най-многобройни обаче са коментарите и разсъжденията на Михаил Цвятков на тема политика. Въпреки че има мнение за всичко актуално, а преди години е лансирал свое предложение до националния омбудсман за промяна на избирателната система, чиято тема накара тези дни 3,5 млн. българи да участват в референдум, бай Мишо признава, че самият той никога не се е изкушавал да участва в политиката. Не е помислял нито за миг да потърси късмета си в друга страна, може би защото, когато дошли промените през 89-а, той бил вече на 40 години и сам казва, че нямал достатъчно смелост. 67-годишният бивш учител е твърдо против задължителното гласуване. Нещо повече, той е категоричен, че то е незаконно, наред с референдума, понеже се пропуска нещо много важно: „След като избирателите са задължени да гласуват, всеки избран трябва да напусне властта, в случай че избирателите му поискат оставката“, твърди убедено земеделецът блогър. За референдума е непоколебим и лансира следната любопитна теория – допитването на Слави Трифонов всъщност е по поръчка на премиера в оставка Бойко Борисов. Аргументът му за това е железен – през 2009 г. имахме мажоритарно избрани 31 народни представители. 27 от тях бяха на ГЕРБ, а останалите 4 – на БСП. Вместо мажоритарна система в два тура бившият учител от Овча могила от години вече предлага броят на депутатите да се определя от броя на избирателите в една община, като всеки кандидат за народен представител е длъжен да събере 2% подписи. Това означава, че за нашия избирателен район на един кандидат ще му стигнат 1500 подписа, за да се включи в изборната надпревара. Така бай Мишо всъщност разбира пряката демокрация, а идеята му още преди няколко години бе публикувана на сайта на парламента и бе предмет на предишни обсъждания на Изборния кодекс.

ДРУГА АВАНГАРДНА ИДЕЯ НА МИХАИЛ ЦВЯТКОВ Е ДА СЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ТОВА КАКЪВ ДА Е НОВИЯТ НАЦИОНАЛЕН ДЕВИЗ, понеже според него настоящият „Съединението прави силата“ всъщност не отговаря на българския манталитет. И тук аргументите на пенсионера от свищовското село са многобройни, обаче най-сериозният е, че дори по въпроса за българската кандидатура за генерален секретар на ООН сме били разединени. „Дори и ангелът небесен да слезе от небето и да бъде нашия кандидат за ООН, това няма да ни обедини“, пише в блога си в нарочно есе по темата отпреди няколко седмици бай Мишо. Впрочем, че има аналитичен ум, доказва и статията му от далечния вече 20 октомври, в която бившият учител изброява няколко грешки на лидера на ГЕРБ по време на предизборната кампания. А това, че Борисов подаде оставка, за Михаил Цвятков от Овча могила е нарочен сценарий.

„Какво искаш да кажеш на политиците, оплачи им се, животът ти не е лесен“, съветвам го на финала на разговора ни. А той чистосърдечно признава, че каквото и да каже, просто няма кой да го чуе.

Елена ЧАМУРКОВА

3 thoughts on “Девет глави зелки от един корен поникнаха в градинката на 67-годишния Михаил Цвятков в село Овча могила

  • 17.11.2016 в 14:19
    Permalink

    31 народни представители. 27 от тях бяха на ГЕРБ, а останалите 4 – на БСП.

    Другия път – 26 на ГЕРБ, 5 на ДПС, голям анализатор е тоя

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *