Д-р Васил Стоянов от Санкт Петербург: „Руският метод плазмолифтинг, наричан еликсир на младостта, прави революция в естетичната дерматология“

Истински бум на процедурите без скалпел, които спират процесите на стареене

РАЗКРАСИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ЗА ИЗГЛАЖДАНЕ НА ЛИЦЕТО И КОРЕКЦИЯ НА БРЪЧКИТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ПРИВИЛЕГИЯ САМО НА БОГАТИТЕ. През последните години има истински бум на процедурите без скалпел, с които се постига бърз и траен ефект за освежаване на лицето и спиране на процесите на стареене. Според д-р Васил Стоянов, който работи в частна клиника в Санкт Петербург, бъдещето на естетичната дерматология е в неинвазивните процедури, с които се постига максимален ефект. В т. нар. „златен квартет“ са включени поставянето на ботокс, филъри, лифтингови конци и новият стар метод плазмолифтинг.

Разработването на плазмолифтинга, наричан още елексир на младостта, започва през 2003 г., а седем години по-късно стартира масовото му приложение, като само за две години успява да обхване цяла Русия, където е изключително популярен. България е първата страна в Европа, в която методът е представен в края на 2013 г. Оттогава д-р Стоянов всеки месец посещава България, основно по-големите градове на страната, в които представя метода. Засега той остава популярен най-вече сред дамите, като едва 10% от пациентите са мъже, разказа д-р Стоянов при последното си посещение във Велико Търново. Признава, че и той самият се е подлагал на процедурите, които демонстрира.

Д-р Васил Стоянов е родом от София. През 1990 г. завършва медицина в Първи ленинградски медицински институт. След това завършва клинична ординатура по специалност „Акушерство и гинекология“, а през 2009 г. получава специалност „Дерматовенерология“. Оттогава практикува естетична дерматология, като има придобити допълнителни специализации за използване в клиничната практика на ботокс, хиалуронови филъри, трейдлифтинг с мезоконци, фейслифтинг, лазеролечение, радиочастотен лифтинг, както и плазмолифтинг. Основно практикува в Санкт Петербург. Като акушер-гинеколог работи до 2006 г., след което се ориентира само към естетичната дерматология.

„Това беше по-скоро едно хоби за известен период от време, след което ми стана професия. Първите процедури, които направих, бяха на мои приятели, на техните съпруги или на роднини. Обучението става най-често от колега на колега. Плазмолифтингът представлява инжекционна форма на плазмата от кръвта, която може да се приложи навсякъде в тялото“, разказа д-р Стоянов. Той обясни, че се взема кръв от вената на пациента, като количеството е минимално, след което се извършва специална обработка, благодарение на която се отделя тромбоцитната аутоплазма. След това тя се инжектира на пациента. Цялата процедура продължава около 40 минути.

ЕЛИКСИРЪТ НА МЛАДОСТТА СЕ КРИЕ В ТЯЛОТО НИ

Този метод идва от Русия, където е познат отдавна като аутохемотерапия. Това е уникална разработка на руските учени проф. д.м.н. Д-р Ренат Ахмеров и к.м.н. д-р Роман Зарудия.

Неслучайно още древните лечители са смятали, че кръвта има определени магически свойства. Тя се състои от междуклетъчното вещество – плазма и клетъчни елементи, основните от които са еритроцитите, левкоцитите и тромбоцитите. И докато еритроцитите осигуряват дишането на тъканите, а левкоцитите защитават организма от инфекции, тромбоцитите участват в процесите за съсирване на кръвта. А чрез въвеждането на тромбоцитна аутоложна плазма в тъканите на човек се дава възможност за решаване на редица проблеми, свързани с регенерацията на тъканите. Плазмолифтингът намира широко приложение в областта на козметологията, ортопедията, травматологията, неврологията, урологията, стоматологията, гинекологията. Затова хората, на които се прилага, са на различна възраст – от 18 до 80 години. В ортопедията например, е подходящ при пациенти, страдащи от артрит, резорбция на костната тъкан или спортни травми. Много добри резултати се постигат и в стоматологията при пациентите с гингивит или пародонтит. Има изключително добро влияние и при различни възпаления в организма.

„Кръвната плазма е течна тъкан, която има противовъзпалително действие и при хронични проблеми и остри възпаления ефектът се вижда много бързо. Докато при естетиката, ефектът е малко по-бавен, тъй като стимулацията на колаген изисква време. Пълният ефект при освежаване и ревитализация на лицето реално се вижда след около месец“, обясни д-р Стоянов. След това кожата става по-плътна, по-еластична и стегната, засилва се тургорът й и се намаляват фините бръчки, изравняват се релефът и цветът на лицето, обясни специалистът. Той е категоричен, че подобни процедури ще стават все по-популярни, тъй като за хората в активна възраст е важен както ефектът, който се постига, така и фактът, че резултатите идват бързо и не се налага продължително възстановяване както при пластичната хирургия.

Весела БАЙЧЕВА

3 thoughts on “Д-р Васил Стоянов от Санкт Петербург: „Руският метод плазмолифтинг, наричан еликсир на младостта, прави революция в естетичната дерматология“

 • 17.11.2016 в 13:21
  Permalink

  Стига ни ни занимавахте със съветски глупости от ерата на Брежнев!

  Отговор
 • 08.09.2018 в 22:42
  Permalink

  Прочитайки няколко от отзивите се вижда пълното неразбиране на обсъжданата медицинска тема, която погрешно се смесва с политиката!?
  Добре е проявеното невежество да бъде заменено с елементарна медицинска култура!?
  Но за това се иска известно интелектуално усилие – да се чете и да си разбира прочетеното… А в случай, че не догонваш темата би било добре да се допиташ от знаещи…!!!
  За сведение на недоверчивите, добре е да се знае, че указаната високо технологична процедура намира приложение в множество направления на медицината: естетична и обща дерматология, стоматология-паразитология, спорно възстановителна медицина, ортопедия, невралогия-дископатии, гинекология и репродуктология, урология и др. Именно по дадената технология са сертифицирани повече от 1000 доктора само в България, а всекидневно в света се провеждат повече от 100 000 процедури!!!
  Да повече информация, http://www.plasmolifting. bg.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *