За първи път от четвърт век. Във великотърновското АГ отделение ще се родят повече от 1000 деца

Намалява процентът на недоносените бебета, нова техника идва до дни в неонатологията

ДВА НОВИ РЕСПИРАТОРА ОЧАКВА НЕОНАТОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО НОРВЕЖКАТА ПРОГРАМА. Апаратите трябва да бъдат доставени до дни от Министерството на здравеопазването и те ще подпомогнат усилията на лекарите, които спасяват бебетата, появили се на бял свят преди термина им. Това стана ясно в навечерието на 17 ноември – Деня на недоносеността.

МАЛКО НАД 10 Е ПРОЦЕНТЪТ НА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА, РОДЕНИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО АГ ОТДЕЛЕНИЕ ТАЗИ ГОДИНА. От 940 раждания до момента 95 от децата са се появили на бял свят преди термина си. Цифрите са отлични за търновските специалисти, още повече че процентът устойчиво намалява през последните години. Миналата година процентът на недоносени бебета е бил 13,2, през 2014 – 13,9. Около тази цифра са били резултатите и преди четири години, каза неонатологът д-р Кина Николова. Тя уточни още, че тези деца остават дълго време под лекарско наблюдение, преди да бъдат изписани от отделението, те минават през множество изследвания. След това, когато навършат 6 месеца, задължително им се прави ехографски преглед. „Асоциацията по неонатология в момента се опитва да направи задължително още едно изследване – за бъбречни заболявания. Част от децата развиват хронични бъбречни заболявания на по-голяма възраст, затова е и това предложение да ги проследяваме и на 3-годишна възраст те да преминават през тест за бъбречни заболявания“, коментира още д-р Николова.

„Терминът недоносени бебета не е съвсем конкретизиран. Смята се, че такова е бебе, родено преди края на 37-мата гестационна седмица. Но и децата, които се раждат с тегло под 2,5 кг, също влизат в това определение. Освен това е напълно възможно да се роди бебе с тегло 2,5 кг преди 37-мата седмица и то пак попада в тази категория“, обяснява шефът на акушеро-гинекологичното отделение във Велико Търново доц. д-р Светлозар Стойков. Причините за тази патология могат да бъдат различни и да идват и от плода, и от майката. „Социално-икономическият фактор не е за подценяване, като тук говорим както за ранна бременност, когато майката няма навършени 16 г., така и за бременност над 40 г. Рискови са жените, които не посещават женска консултация, страдат от недохранване, работят тежък физически труд или пътуват много дълго до работното си място, като под дълго се има предвид над 2 часа в едната посока. Рисковано е, когато бъдещата майка има високо кръвно налягане, заболяване на щитовидната жлеза, диабет, затлъстяване. Затова профилактиката е от изключително значение“, коментира д-р Стойков. И допълва, че развиването на технологиите в медицината както е плюс за лекарите, така е и още един рисков фактор. „Става дума за инвитро процедурите, които често водят до близначна бременност. Когато майката носи две бебета, те се раждат в 37-мата седмица, ако пък са тризнаци, те най-често се раждат в 32-рата седмица. Както вече стана ясно, това са все недоносени бебета“, казва още доц. Стойков. Но до раждане преди термина водят и патологии на плода, като най-често тук става дума за недоразвити органи, вродени бактериални инфекции, вътреболнични инфекции също.

56 СА БЕБЕТАТА, РОДЕНИ С ТЕГЛО ПОД 2 КГ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА ТАЗИ ГОДИНА, 30 деца са се появили на бял свят между 1500 и 2000 г, 8 са децата с тегло под килограм и половина и едно новородено е било под 1000 г. За първи път от четвърт век търновското отделение ще има родени повече от 1000 бебета за година. Това се е случвало през 1990 г. за последен път според регистрите на РЗИ, които обаче невинаги са точни, коментира доц. Стойков. По-важното е това, че догодина неговото отделение ще получи акредитация и ще получи трето ниво – статут, който притежава и отделението в Плевенската болница, където най-често отиваха за лечение по-тежките ни случаи. „Ние имаме апаратурата, повече от 700 раждания на година, което също е важен критерий. Имаме нужните специалисти. За съжаление, неонатологичното ни отделение има апаратура, но човешкият фактор е проблемен. Само д-р Николова е неонатологът ни. Това е една от специалностите с най-сериозен дефицит на национално ниво“, признава водещият акушер-гинеколог на старата столица.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

3 thoughts on “За първи път от четвърт век. Във великотърновското АГ отделение ще се родят повече от 1000 деца

 • 17.11.2016 в 14:28
  Permalink

  В РЗИ няма регистри/регистър на ражданията!
  В подадената от РЗИ информация на МОБАЛ Велико Търново е посочено, че за последно над 1000 живородени са ОТЧЕТЕНИ В ГОДИШНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ОТЧЕТ – ФОРМУЛЯР 365 „б“ през 1993 г.!
  Интерпретациите на незапознати хора са неуместни. Има и други източници на тези данни, включително и в самата болница.

  Отговор
 • 17.11.2016 в 15:20
  Permalink

  Мачкай – Който не ражда в Търново е предател и рискува живота на детето си и собствения.
  Най-добрите лекари – ЕВАЛА! Няма други такива никъде!!!

  Отговор
 • 17.11.2016 в 19:30
  Permalink

  Хубаво е ,че се раждат деца в България и особено във Велико Търново, но как са подкрепени от държавата младите родители??????

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *