Новини

Самобитни таланти. Доайенът на дървопластиката Христо Стойчев отвори ново ателие и пусна свои песни в нета

72-годишният творец направи фурор в Банско, след като 20 г. излага платна в Германия

ДОАЙЕНЪТ НА ДЪРВОПЛАСТИКАТА ХРИСТО СТОЙЧЕВ ОТ ДЕБЕЛЕЦ ОТВОРИ НОВО АТЕЛИЕ в старата част на Велико Търново срещу паметника на Никола Пиколо. Всъщност самородният талант е дипломиран музикант от естрадния факултет и е завършил за флейтист. На флейта обаче не е свирил, но свири джаз на клавир. На 72 г. той написа текст и музика на две песни и ги пусна в Ютуб. Видеоклиповете се казват „Копнеж за празник„ и „Като птици полетели“ . Фон на песните са платната и дървопластиките на Христо Стойчев.

ЦЯЛ ЖИВОТ ТВОРЕЦЪТ РИСУВА В СТИЛ ИРОНИЧЕН НАИВ, КАКТО ГО ОПРЕДЕЛЯ САМИЯТ ТОЙ. Картините са със свенлива еротика и показват друга реалност от света около нас.Те топлят душата и те карат да се усмихваш независимо от собственото ти настроение. Няма как да излезеш от ателието на Стойчев, без да си зареден с неговите енергия и дух. 20 години българинът излага свои платна в Германия и в галерии на различни градове в тази държава. Имал е десетки оферти да остане, но винаги е държал на родния си край. Първия му допир с Германия е бил още преди да падне Берлинската стена и още тогава с брат му Петър са можели да станат емигранти. Но не са го направили. Вместо Христо в Мюнхен обаче от години е дъщеря му Катя, която е архитект.

Вдъхновение.
Вдъхновение.

Синът Стойчо пък работи в сферата на туризма в Менорка в Испания.

ЗА ДА ОЦЕЛЯВА, ВСЯКА ГОДИНА ПРЕЗ АВГУСТ ХРИСТО ХОДИ В БАНСКО, където се събират над 30 творци. Сега там има десетина откупки, а дама от София си купила един от дървените му охлюви с криле, който всъщност е инструктор по летене. Висока оценка е дал в Банско и гост от Кайро. „Моята сила са природата, мъжът и жената, водата, гората, потокът. От тях създавам своя реалност, друга и различна. Така правя и с дървото. Ето сега съм направил една птица самородна от глог, дървото просто си беше такова и аз само му помогнах да полети…“, се усмихва Христо. Най-интересната пластика обаче са неговите грешници, направени от дъб и залепени един за друг. Винаги всичко при Христо Стойчев е било автентично, заради това той няма магазин, а ателие. И понеже да си художник, не е професия, Христо Стойчев е успял да изкара едва 122 лева пенсия, за което говори с неохота. Той обаче е щастлив човек и доволен от живота, защото винаги до него е била жена му Пенка, с която се радват на двама внуци. Какво му трябва на човек, аз никога не съм мислил за парите, макар без тях да не може. Винаги съм правил изкуство за хората и съм черпил сили от природата, казва на изпроводяк Христо Стойчев.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

One thought on “Самобитни таланти. Доайенът на дървопластиката Христо Стойчев отвори ново ателие и пусна свои песни в нета

  • Поздравления за Христо Стойчев!
    Ицо, приятелю, здрав да си, благословен си!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *