Новини

Седмица на предприемачеството. Ученици от Велико Търново станаха министри, президентски съветници, кметове и директори за ден

ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ ОТ СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА МИХАИЛ МИХАЙЛОВ СТАНА ЗА НЯКОЛКО ЧАСА СЕКРЕТАР НА ПРЕЗИДЕНТА ПО ПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ. Абитуриентът поработи в президентството на България в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“, която е част от традиционната вече Седмица на предприемачеството, организирана от „Джуниър Ачийвмънт” – България. Три училища от Велико Търново по традиция участват в инициативата – Старопрестолната гимназия по икономика, гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ и СУ „Вела Благоева“.

Общо 11 ученици от гимназията по икономика се включиха в инициативата и освен Михаил още двама дванадесетокласници успяха да заемат престижни и високи длъжности. Каролина Дичева беше директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в Министерството на икономиката, а Стела Бонева стана председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Стефани Златкова от 11 „а“ отиде за един ден в Габрово, където работи като секретар на общината. Останалите ученици бяха разпределени на постове във Велико Търново. Спаска Тодорова и Валентин Апостолов, и двамата ученици в 12 клас, поеха ръководството на Териториална дирекция на НАП в старата столица. Те си поделиха стола на директора, за да свършат повече работа, отколкото самият той успява за ден. Александра Радославова беше началник-отдел „Архиви“ в Държавния архив във Велико Търново, а Пламен Върбанов стана управител на „Технополис“.

Стела като председател на Агенцията за закрила на детето.
Стела като председател на Агенцията за закрила на детето.

Единадесетокласникът Димитър Тотков е избрал да работи като директор на своето училище, а неговият съученик Николай Карагеоргиев му е станал зам.-директор. Промяна е имало вчера и в счетоводството на гимназията, където поста главен счетоводител е изпълнявала Бетина Цанева, също ученичка в 11 клас.

КАТО ЗАМ.-МИНИСТЪР В МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА РАБОТИ ВЧЕРА ТЕОДОРА ЦОЦОВА ОТ XI КЛАС. Тази година тя грабна най-високото отличие на СУ „Вела Благоева“ – наградата „Виктория“, която се дава за отличен успех и високи постижения в училищния живот. Теодора сама е избрала как да се включи в инициативата и е кандидатствала за най-високите постове, които програмата „Джуниър Ачийвмънт“ предлага на тийнейджърите. Дванадесетокласничката Габриела Гатева от същото училище зае поста директор на ТД на НАП във Велико Търново, а Станислав Георгиев от XII клас смени на директорския стол шефа на гимназията Ангел Янчев. Освен него своите постове сдадоха и зам.-директорите и на тяхно място застана Цанко Йоргов от XI клас, а Магдалена Лазарова влезе в счетоводството, за да поработи като главен счетоводител в своето училище.

ЧЕТИРИМА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ СЪЩО УЧАСТВАХА В ИНИЦИАТИВАТА „МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН“. Дванадесетокласничката Преслава Христова, която учи в паралелката „Търговски представител“, е избрала да бъде зам.-ректор в Нов български университет в София. Тийнейджърката ще бъде студентка в това висше училище и е решила, че така може да се запознае с атмосферата във вуза. Габриела Николова, която учи в същата паралелка, стана зам.-кмет на район „Студентски“ в Столична община, а Владислав Димитров избра да управлява родната си гимназия. Деница Георгиева, която е в паралелката по хотелиерство, вчера му беше зам.-директор. Двамата е трябвало спешно да се справят със сериозен инцидент, случил се в двора на училището. По информация на педагогическия съветник в ситуацията е бил замесен ученик, който е пострадал в двора на гимназията. Младите директори са успели много бързо да се организират и да решат казуса, който, разбира се, е бил учебен. В инициативата вчера участва и студентът от ВТУ Мартин Грънчаров, който е възпитаник на гимназията по туризъм. Младежът е поел поста министър на правосъдието.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЪЩО СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ АТРАКТИВНАТА ИНИЦИАТИВАТА „Джуниър Ачийвмънт” – България. Две единадесетокласнички от Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров” заеха местата на кмета на общината инж. Добромир Добрев и на председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов. В стола на кмета седна Диана Иванова, която изучава специалността „Банково дело”, а ръководството на местния парламент пое Йоанна Василева, чиято специалност е „Оперативно счетоводство”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *