Кратерът Чиксулуб е люлка на живота

Археолози и антрополози смятат, че Месопотамия е люлката на цивилизацията. Ново изследване навежда на мисълта, че люлката на ранния живот е кратер, съобщи ЮПИ.
Резултатите от изследването сочат, че удари на астероиди могат да деформират твърдата земя така, че да се образуват екологични ниши. Заключенията на учените са въз основа на анализ на скална проба от вътрешността на кратера Чиксулуб в Мексико.
Той е образуван вследствие на сблъсък на космическо тяло със Земята преди 65 милиона години. Сблъсъкът бил толкова силен, че изчезнали 75 процента от живите организми на планетата, включително динозаврите.
Взетите от вътрешността на кратера проби не само разкриват как подобен сблъсък може да унищожи живота. Те показват също какви могат да са последствията за твърдата земя от толкова силен сблъсък. Пробите свидетелстват, че след сблъсъка скалите имали по-малка плътност и станали по-шуплести, отколкото предсказват компютърните модели.
Малки отвори в скалите са имали роля на развъдници на най-ранните форми на живот, уверяват учените. Става дума за места, където водата и кислородът можели да се смесят с хранителни вещества. Кратерът осигурил на бактерии и други едноклетъчни убежище, в което те били защитени от външната среда.
„Трудно е да се повярва, че едни и същи сили, които заличили динозаврите от лицето на Земята, по-късно са имали друга роля, предоставяйки първите убежища за най-ранния живот на планетата – заяви ръководителката на изследването Джоана Морган от Импириъл колидж в Лондон. – Надяваме се, че допълнителни изследвания на пробите ще допринесат да се разбере как животът може да съществува под земната повърхност.“
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *