6 четения

Стресът в детството може да увеличи риска от високо кръвно налягане по-късно през живота

Стресът в детството може да предразположи някои хора да имат високо кръвно налягане по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Второ изследване показа, че ако родителите им имат високо кръвно налягане на относително млада възраст, този риск се увеличава.
Първото изследване установило, че ако деца са изложени на стрес, е по-вероятно да имат проблеми с кръвното си налягане по-късно през живота си. Това е ранно предупреждение за предстоящи сърдечни проблеми. „Сред участниците, които не са били изложени на стрес, средното ниво на диастоличното им кръвно налягане бе около 60 милиметра живачен стълб – заяви ръководителят на изследването Шаоюн Су от университетския медицински колеж в Огъста, Джорджия. – Изложените на стрес са с около 65 милиметра живачен стълб. Това е значима разлика.“
Второто изследване заключи, че хората са с по-голям риск от високо кръвно налягане, ако родителите им са били диагностицирани с високо кръвно, преди да навършат 55-годишна възраст. Учените обаче не са открили причинно-следствена връзка.
За целите на първото изследване Су и колегите му извършили периодично денонощно следене на кръвното налягане на 373-ма участници на възраст между 7 и 38 години, така че да отчитат стойностите му денем и нощем. Било проучено също дали като деца участниците са били малтретирани или пренебрегвани, дали са израсли в проблемни семейства и дали са с по-нисък социо-икономически статус. За онези, които признали, че са били стресирани в детството си, вероятността да имат кръвно налягане денем, което отговаря на клиничната дефиниция за високо кръвно, била със 17 на сто по-голяма. Рискът от високо кръвно налягане нощем също бил по-голям. По-голяма била и вероятността кръвното им налягане да варира през деня.
Ефектът от стреса върху кръвното налягане е особено тревожен нощем, когато се предполага, че организмът се зарежда отново с енергия. „Предполага се, че кръвното налягане е по-ниско нощем, когато организмът е в покой – отбеляза Су. – При тези стресирани хора кръвното налягане не спада нощем.“
Второто изследване обхванало над 1800 възрастни участници. Оказало се, че вероятността да имат високо кръвно налягане е най-голяма за онези, чиито родители били с високо кръвно в ранна възраст. Едва 6 на сто от участниците, чиито родители нямали високо кръвно налягане, били диагностицирани с високо кръвно. За около 8 на сто от участниците, чиито родители имали високо кръвно налягане на над 55-годишна възраст, било установено, че са с високо кръвно. Това обаче се отнасяло за 19 на сто от участниците, чиито родители имали високо кръвно налягане в ранна възраст.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!