21 четения

Руши се сграда, купена с 1,7 млн. лв. за съд, ВСС пое щафетата за обществена поръчка

ПЕТА ГОДИНА ЕМБЛЕМАТИЧНАТА СГРАДА НА ул. „Иван Вазов“ 1 в старата столица се руши, а пред нея паркират автомобилите на съседния хотел „Лъки“. Паркоместата били дадени от общината под наем, а когато най-сетне някога имотът стане Административен съд, щели да се върнат на Темида, защото влизат в нотариалния акт и проекта, поясни вчера съдия Георги Чемширов. Всъщност от средата на 2016 г. по казуса с ремонта на сградата имало раздвижване, защото тя вече не била собственост на министерството на правосъдието, а на Висшия съдебен съвет. Специална комисия по строителството в съдебния съвет пък трябвало да обяви мащабна обществена поръчка за цялата страна за определяне на изпълнител.

„Не знам кое е по-добре – дали излизането на имота от правосъдното министерство, или даването му на ВСС. Не знам също кога въпросната комисия ще обяви обществената поръчка за строител. Сградата е здрава, а ние живеем с надеждата, че скоро ще се пренесем в нов дом. Аз често ходя там да я наглеждам, знам за отдаването на паркоместата под наем, но мисля, че след това проблем няма да имаме”, поясни съдия Чемширов. Той допълни, че в проекта за ремонта на сградата е предвидена нова организация на движението и на това кръстовище щяло да има светофар.

Повече от девет години Административният съд обитава етаж в Старото военно училище над бившия бар „Емона” в сградата на областната управа. В същото време имотът, предвиден да приюти съдебната институция, стои необитаем и се превръща в руина. Сагата започва в края на 2012 г., когато правителството на ГЕРБ отпуска 1,7 млн. лв. на министерството на правосъдието да купи масивната постройка в старата част на Велико Търново. Оттогава тя е недостъпна за съдиите, защото е належащо да бъде реконструирана.

ПРЕДИ ГОДИНИ БЕ ПРЕДВИДЕН РЕМОНТ ЗА 1,5 – 2 млн. лева. Тогава така и не бе обявена процедура за изпълнител и парите останаха неусвоени. В следващия бюджет пък пари нямаше, а тази година все още нямаме бюджет заради оставката на кабинета. Сега парите за реконструкцията са осигурени в програмата за ремонти на Висшия съдебен съвет за тази година, която също си отива, и никой не може да каже кога ще се обяви обществената поръчка за фирма строител. Самият ремонт пък ще трае поне година.

След обилни валежи преди две години бе пропаднала част от покрива. На места липсвали керемиди и в седем-осем помещения имало течове. С оскъдните 5000 лв. ръководството на административния съд успяло да укрепи постройката, за да не се сриват отломки от нея на пътните платна и тротоарите на улиците „Пиколо” и „Иван Вазов”, по които минава основният туристически поток към хълма Царевец. За да се укрепи и обезопаси рисковата постройка, през септември 2014 г. ръководството на Административния съд в старата столица поиска 47 000 лв. за спешен ремонт на сградата, но бяха отпуснати едва 5000 лв.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *