183 четения

Учени обясниха защо някои хора имат дупчица в горния край на ухото

Учени обясниха защо някои хора имат по рождение дупчица върху хрущяла в горната част на ухото, пише в. „Дейли мирър“
Малформацията е известна на медицината под научното название преаурикуларен синус. Във Великобритания той се наблюдава при под един процент от населението, в САЩ честотата е по-ниска, докато в Азия и Африка засяга от 5 до 10 процента.
Технически погледнато преаурикуларният синус е наследствен родилен дефект, който най-напред е бил документиран от учения Ван Хойзингер през 1864 година. Обикновено дупчицата се оформя край едното ухо, но при 50 на сто от случаите тя се появява и край двете.Според еволюционния биолог Нийл Шубин тези отверстия може да са еволюционна следа от хрилете при рибите.
Но ако Вие сте от този 1 процент от населението с преаурикуларен синус, няма от какво да се притеснявате, пише изданието. Малките дупчици не създават проблеми. Най-много те могат да се възпалят, а това лесно се третира с антибиотици. Но понякога се налага хирургическа намеса за премахването им. Мнозина считат, че тези отвори са естествени места за пиърсинг, но лекарите препоръчват да не се поставя нищо в тях.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *