6 четения

Еленският бут стигна и до Антарктида

Вкусотии от Еленския балкан ще опитат нашите полярници

 

Еленски бут, сирене и кашкавал от мандрата, пчелен мед и вино „Куин Елена“ на марянската изба са кулинарните подаръци от утвърдени еленски производители за юбилейната българска антарктическа експедиция. Местните специалитети заминаха вече с първата група наши полярници, която на 21 ноември потегли за остров Ливингстън със задача да разконсервира базата ни „Свети Климент Охридски“. Хранителните продукти за българската експедиция, която ще работи там по различни проекти в продължение на 4 месеца, ще тръгнат с кораб от Чили за острова.

Идеята за еленската кулинарна изненада в нашата база възниква спонтанно още през лятото. Проф. Христо Пимпирев, доайенът на българската антарктическа програма и ръководител на ежегодните научни експедиции до Антарктида, за пореден път е в Елена, този път придружен от директора на Националната антарктическа програма на Аржентина д-р Мариано Мемоли и неговата съпруга.

„Лично аз и много от моите колеги от Геолого-географския факултет на Софийския университет сме силно свързани с Елена. От дълго време в Попниколовата къща се провеждат практики с наши студенти. „За 30 години почти не съм пропускал лято да дойда в Елена – град, толкова близо до сърцето ми“, откровен е професорът, който заминава за полярната база по-късно. „С аржентинския си колега имахме приятна среща с кмета Дилян Млъзев, по време на която се разбрахме, че ще е добре да рекламираме еленски производства и на полярния континент. Предстоящите празници ще посрещнем там, а за Нова година обикновено се събираме с нашите съседи – испанците. Те не пропускат да се похвалят с техния хамон, но този път ще им докажем, че нашенското от Елена е по-добро. Гвоздеят на празниците ще е еленският бут. Кметът Млъзев ни дари и знаме на града, което ще носим заедно с националния флаг, който по традиция президентът връчва на участниците във всяка мисия.“

Името на възрожденския град носи връх на остров Ливингстън. Елена се намира в планината Тангра в южната му част. Висок е 700 метра и е част от Делчев хребет. Върхът се издига над ледниците Сопот на север и Странджа на юг. Източните склонове на връх Елена и северната част на Делчев рид към нос Рениер в полуостров Бургас заедно със съседния участък от ледника Сопот са популярно място за свободно спускане със ски и планинско изкачване, като скиорите се извозват с надуваеми лодки от туристически кораби, посещаващи остров Полумесец.

Проф. Пимпирев сподели също, че основните проекти на 25-ата юбилейна антарктическа експедиция са свързани с изследване промените на климата, които са особено ясно видими в Антарктида. Това, което става там с климата, се усеща по цялата планета. За първи път българите ще реализират и един проект, който е научно-спортно-алпинистки. Световноизвестните български алпинисти, покорителите на Еверест Николай Петков и Дойчин Боянов заедно с фотографа и кинооператор Неделчо Хазърбасанов имат за цел да покорят неизкачвани досега върхове от планината Тангра, какъвто е Левски – един от най-красивите в Антарктида. За първи път ще бъде направен траверс на тази планина, което е изключително голямо постижение в световния алпинизъм. Освен това алпинистите ще измерят много прецизно височините на тези непокорявани върхове и те ще бъдат нанесени точно на географските карти, уточни известният български учен.

Мария СИМЕОНОВА

Снимка Петър ДИМОВ

 

 

2 коментара за “Еленският бут стигна и до Антарктида

  • 25.11.2016 в 19:28
    Permalink

    Какво ги храните тия помияри. Да свършат първо за +2 лева работа, после им пращайте храна.Не ви ли стига че се финансират от дъравният бюджет. Докато пращате такива продукти на тези туристи, някое дете в община Елена си ляга гладно

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *