190 четения

Изчезващи професии. Точиларят Йордан Димитров иска да възроди един забравен занаят

Някои от традиционните занаяти в България отдавна са на изчезване. Сред застрашените професии са тези на обущарите, часовникарите, ковачите, точиларите, телевизионните техници, дори на шивачите. Тази тенденция не е само у нас, а е световна, тъй като отворените пазари и развитието на технологиите доведоха до постепенното намаляване на занаятите, свързани с ръчен труд. Според изследване на социалното министерство до 2020 г. някои от тези професии ще изчезнат напълно. Повечето хора предпочитат да си купят някоя нова дреха или обувки, вместо да поправят старите. Това важи и за останалите услуги, особено с ширещата се търговия на евтини стоки, макар и с ниско качество, предпочитани от повечето клиенти.

60-годишният Йордан Димитров от Велико Търново е един от малкото професионални точилари в региона. Казва, че познава само един колега, който обаче е много възрастен и не работи активно. Затова решил да се захване със занаята, в който е категоричен, че хляб има.

„Реших да възродя един позабравен занаят, който е напът да изчезне. Всъщност вече всички занаяти са изчезващи, защото няма приемственост”, разказва бай Даньо, както го наричат приятелите му. Оказва се, че освен майстори няма и желаещи да усвоят професията. Освен това точиларството е труден занаят, тъй като заточването става под определен ъгъл, а майсторът трябва да има сигурна и здрава ръка, за да не „похаби” поверените му ножове, ножици, брадви и специализирани професионални инструменти.

Бай Йордан е родом от Сливница, но още през 60-те години семейството му пристига във Велико Търново. Още като дете обичал да майстори разни неща и затова заминава да учи дървообработване и вътрешна архитектура в Банско. След дипломирането си влиза в казармата, а плановете му след края й за кратка почивка и ергенски живот бързо се променят, след като неговия баща му намира работа в радиозавода в старата столица. През годините трудовият му стаж минава още през ламелния завод, телферния, ВиК, а последно работи по поддръжката във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Дърводелецът всъщност има разностранни интереси и хобита, както сам казва. Всяко лято отива за по две седмици на риболов на язовир „Стамболийски“, като най-често тръгва сам. Това е и най-голямото му хоби в момента. Сред старите му увлечения е и участието му в Международния гребен поход по Дунав ТИД, който стартира от Инголщат (Германия) и завършва в Силистра. Участвал е многократно в похода, който определя като изключително преживяване.

„Покрай участията си в регатата имах възможност за много контакти с различни хора. И още по Живково време можех да пътувам в чужбина. Някога си мислехме, че като отидем там, и ни очаква лесен живот. Аз успях да отида до Германия, Австрия и видях, че нещата не са такива, каквито си ги представяхме. И тогава загубих интерес към Запада. А откакто дойде демокрацията, не искам да ходя никъде, искам да си живея и работя в България”, разказва майсторът. А след като през лятото остава без работа, решава да се захване само с точиларство.

„Дърводелството е много тежка работата, иска голямо блъскане. Ставите и на двете ми китки са износени и ме болят. То че по-добре няма да стене, е ясно, ама вече не мога да го работя. Но покрай тоя занаят се налагаше да си поддържам инструментите, защото всеки дърводелец трябва да работи с остри инструменти. Вероятността да се порежеш с тъпи инструменти е много по-голяма, отколкото ако са добре наточени. Та оттам научих тоя занаят”, разказва бай Даньо, който се е оборудвал с всевъзможни машини и уреди за работа. Някои са стари, други са нови попълнения. Споделя, че иска да си направи собствено ателие и да развие занаята. Хората, които го търсят, са не само от Велико Търново и Горна Оряховица, но и от други населени места. Обаждат се даже и от Трявна. И както сам казва, в занаятчийството винаги е имало хляб. „Е, богат няма да станеш, но пък гладен няма да си легнеш”, шегува се майсторът.

Весела БАЙЧЕВА

 

2 коментара за “Изчезващи професии. Точиларят Йордан Димитров иска да възроди един забравен занаят

  • 27.11.2016 в 6:27
   Permalink

   В.Търново кооперативен пазар “ Бат Даньо“ ООД тел 0988 353 462

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!