110 000 тона айрян са произвели досега в "Лактима Балкан" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

110 000 тона айрян са произвели досега в „Лактима Балкан“

Публикувана на: 25.11.2016г. 1983 прегледа

4 млн. лв. инвестирани в местната млечна компания само за последната година

 

УНИКАЛНА ТЕХНОЛОГИЯ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА КИСЕЛО МЛЯКО, АЙРЯН И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, при която всичко от постъпването на суровината до крайния продукт се прави в стерилна среда, показаха на журналисти от цяла България в местната млечна компания „Лактима Балкан“, която тази година чества своята 20-годишнина.

„Само за последната година компанията е инвестирала 2,5 милиона лв. за най-модерни машини и оборудване. 1,5 млн. лв. са вложените средства и за строително-монтажни работи  което осигурява ръст на производството от 30%“, обясни директорът на „Лактима Балкан“ Михаела Христова. Великотърновското дружество е абсолютен лидер на пазара за айрян, а от създаването си досега е произвело над 110 000 тона от освежаващата типично българска напитка.

lactima_2-1Тя подчерта няколко важни дати за „Лактима” от 1996 г., в която предприятието е приватизирано, до 2016 г., в която на пазара вече е пусната най-новата линия от биопродукти. Христова допълни, че фирмата инвестира в модернизации и високотехнологично оборудване, така че да оптимизира процесите, да поддържа хигиената на високо ниво и това беше демонстрирано по време на срещата. Инвестициите позволяват запазването на хранителните свойства на млякото и млечните продукти и увеличаването на срока на годност по естествен път. „При нас хигиената е на фарманиво, а за висококачествените продукти разчитаме на доказан екип от професионалисти. За да бъдем конкурентни на пазара, ние трябва да инвестираме постоянно в модернизацията и оборудването. По този начин произвеждаме качествени и модерни продукти. Растем много бързо и за да запазим тази тенденция, инвестираме в увеличаване на капацитета. Не на последно място постоянно разширяваме асортимента, като нашето биопроизводство”, отбеляза по време на срещата Михаела Христова.

„ОЩЕ ПРЕДИ ДА БЪДЕ ПРИЕТА СУРОВИНАТА, ВЗЕМАМЕ ПРОБИ. Ако не отговаря на нашите стандарти, ние я връщаме и не работим с нея. Нашият контрол не спира дотук, той продължава чрез изследване на заготовки, рецепти и целия производствен цикъл до пакетирането. След като се пакетира, има един карантинен период, в който продуктите стоят в обособено помещение за 24 часа и отново се вземат проби. След което могат да отидат до търговската мрежа. Контролът не свършва обаче дотук. В магазините наши представители постоянно вземат на случаен принцип проби, за да контролират качеството във външни лаборатории”, обясни още Михаела. По данни на компанията потреблението на пълномаслено кисело мляко с над 3.6% масленост, на айрян и на млечни биопродукти нараства съществено през последните години. Това е ясно доказателство за предпочитанията на потребителите към по-пълноценна храна, които да удовлетворяват ежедневните нужди на тях и на децата, стана ясно още по време на срещата в производствената база. „Лактима”, в която работят 120 души, изпълнява и социална функция през последните години, ангажирайки се с развитие на спорта, здравословния начин на живот и образованието.

Компанията притежава IFS Food Certificate, ISO 9001:2008, ISO 22000 и сертификат за биопродукти. Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

loading...

Коментари за "110 000 тона айрян са произвели досега в „Лактима Балкан“"

 • 25.11.2016 в 11:48

  Минути за реклама на спонсорите на ГЕРБ. Кое му е уникалното на този пълен с Е-та и не знам си какви още химии айрян?

  Отговор
  • 25.11.2016 в 14:59

   Na dali ima E-ta, no mozhe bi tryabva da se zapitame dali ima vuobshte nyakakvo mlyako v tozi airan.

   Отговор
  • 26.11.2016 в 0:08

   Не знам дали е реклама, но аз никога не бих си купил айран с етикет айрян! Както е кренвирши с етикет кремвирши!

   Отговор
 • 25.11.2016 в 16:07

  Има, разбира се мляко, ама сухо. От Украйна и откъдето се сетиш.

  Първо се запитайте колко крави има в БГ, пък тогава им пийте айряна и си мислете, че е био и истински и каквото там се сетите.

  Той патрона им си има лаф „Шменти капели“, какво да ви обяснявам повече.

  Отговор
 • 25.11.2016 в 19:24

  Пълен с ГМО и канцерогени боклук, никога не бих позволил на децата си да го пият.

  Отговор
 • 26.11.2016 в 13:27

  На всички вас, „разбиращи „от мляко, айрян и млечни продукти, искам да кажа-Престанете да говорите глупости за айряна на Лактима, защото сте далеч от истината.Ако не ви се пие от този продукт, просто не го правете, но не е нужно да изразявате некомпетентно мнение за фирма, която от години продава продуктите си на пазара с голям успех при това.Продуктите на фирмата се произвеждат от краве мляко и един истински познавач би го познал.Бъдете живи и здрави и пробвайте Айрян БАЛКАН, гарантирам ви, че ще си промените мнението!

  Отговор
  • 26.11.2016 в 23:02

   Здравейте ,Рая !Чудех се дълго, дали да отговарям на подобни тролове,като тези над вашия коментар.Това хора ,които придават смисъл на ежедневието си като критикуват тези ,които наистина се трудят !Неуважаеми господа,Компания Лактима Балкан притежава всички сертификати за гарантирано качество .Всеки един човек ,който би искал да се информира може да провери ,че айряните Балкан са предпочитана марка и имат пазарен дял над 80 процента.Това се постига с много труд ,но и с доказано във времето качество на продуктите. Всеки един човек има право на лична позиция,коя партия подкрепя,но това не може да бъде причина да се обезценява неговия труд.Неуважаеми критикари ,не пиша този коментар заради вас !Пиша го ,защото за мен е чест и огромна привилегия да познавам г-н Петър Христов .За него добре свършената работа и гарантираното качество е основен принцип в неговата работа.Пиша този коментар и заради Михаела Христова,Рени Ананиева ,Десислава Коева ,Борислав Досев ,Ани Харизанова и др . прекрасни млади хора ,които отдават душата си в своята работа!За 20 години на пазара Компания Лактима Балкан е подкрепяла стотици социални проекти и инициативи в българските градове.Честита годишнина, приятели !Вие отдавна сте доказали ,че сте номер 1 в този бизнес !

   Отговор
   • 29.11.2016 в 10:28

    Благодаря Ви, че сте на едно мнение с мен!Ако повечето от нас можеха да се зарадват на чуждите усилия и успехи, щяхме да живеем в по-добър свят.

 • 27.11.2016 в 15:52

  Подобни коментари за пореден път доказват какъв народ сме- злобен и неук. Къде ги видяхте тези ГМО- та и тези Е-та, бе хора? Химия ? Вие съвсем сте изкукуригали. Продуктите са си български и са супер качествени. Поколения българи израснаха с Балкан. А българските фирми като Лактима дават работа на стотици семейства в цяла България. Срам ме е от такива като вас.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!