4 четения

МГЕРБ почетоха паметта на Теодосий Търновски

ЧЛЕНОВЕ НА МГЕРБ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХОВНИК ТЕОДОСИЙ ТЪРНОВСКИ. Той умира на 27 ноември през 1363 г. Великотърновски младежи, придружени от историка проф. Димитър Кенанов, се изкачиха до върха в околностите на Килифарево, на който се смята, че Теодосий Търновски е основал своя манастир след странствания в Атон, Цариград и Солун. Обителта се превърнала в притегателно място за български, сръбски, унгарски и гръцки духовници. Преди десетилетия там са започнати археологически разкопки, но проучванията били преустановени. Святото място се намира на възвишение на около километър над настоящия Килифарски манастир. Днес там личат основи на някогашен градеж, а на мястото родолюбиви българи са направили импровизиран параклис.

Там областният лидер на младежите в ГЕРБ Георги Недев и колегите му сведоха глави пред паметта на духовника Теодосий и неговите последователи, сред които е и Патриарх Евтимий, смятан за основател на Търновската книжовна школа. По-късно младежите разговаряха и с монахините от Килифарския манастир.

Неотдавна областната организация на МГЕРБ – В. Търново, даде ход на своя дългосрочна инициатива „Да помним своите деди“, в рамките на която е предвидено полагането на грижи за паметници и мемориали, издирването на малко известни исторически факти, подкрепа за млади хора, желаещи да проучат родовата си история, а също отбелязване на значими дати, включително такива, които не са широко известни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!