10-годишната Елица Манева дари дългата си коса за перука на дете с онкологично заболяване

Навръх рождения си ден търновката реши да направи подарък на малчуган в нужда

„ДОРИ САМО ДА ПОМОГНЕШ НА НЯКОЕ ДЕТЕ, КОЕТО ПРИМЕРНО СЕ Е СПЪНАЛО В УЧИЛИЩНИЯ КОРИДОР, ВМЕСТО ДА МУ СЕ СМЕЕШ, ВЕЧЕ СИ НАПРАВИЛ ДОБРО, а мама ме учи да помагам на хората. Вярвам, че като усмихваш на някого, също помагаш.“ Така мисли десетгодишната Елица Манева от Велико Търново, която тези дни навръх рождения си ден подари косата си за перука на дете, страдащо от онкологично заболяване. Решението си Ели взела спонтанно, но категорично, докато гледала по новините подобна история за по-голямо от нея момче, което няколко поредни години дарявало дългата си коса. Само че тази година косите му не могли да стигнат нужните 30 см, затова десетгодишната болярка решила да стори това вместо него.

И понеже за своите десет години Ели се е подстригвала само веднъж и отглеждала грижливо дългите си коси, първо майка й Владислава Андреева я попитала дали наистина е убедена в намерението си. По молба на батко й – 12-годишния Калин, дори я оставила да поразмисли малко, за да няма после сълзи. Обаче Елица не се поколебала нито за миг. Тогава майка й се свързала с асоциацията „Да променим живота си“, която си партнира със софийското ателие „Магама“, където от естествени коси се изработват перуки за онкоболни деца. Еличка била подстригана от търновски коафьор по специален начин, така че косата да не се увреди, след което по куриер изпратили в София материала за бъдещата перука.

„Фризьорите също останаха много впечатлени от постъпката. Вързаха косата на четири опашки, като първо хващат едната и я срязват наведнъж, а после я изравняват по нарочна технология“, разказа майката и допълни, че Ели отишла с новата прическа на партито си за първия в живота си юбилей. А Елица допълва, че преди това роднините й подарили много подаръци, затова и тя самата решила навръх личния си празник да направи подарък за дете в нужда. А освен косите си, които момичето пускало цели дълги седем години, тя изпратила и нарисувана лично от нея картичка с послание за надежда и здраве.

Самата Елица не счита, че е направила кой знае какво. Казва, че срещала подкрепа от повечето си съученици, други обаче леко й се подигравали заради новата прическа, която всъщност много й отива. Това съвсем не е първата благородна постъпка за нея и брат й Калин, понеже преди време двамата събирали парички за благотворителната акция „Жълти стотинки“ в подкрепа на преждевременно родените бебенца. Друг път двамата са дарявали свои стари дрешки на нуждаещи се малчугани, а преди време дарили най-любимите си играчки на конкретно детенце, чиито родители нямали възможност да му купят подарък. Първо приели идеята за това много ентусиазирано, после обаче имало и сълзи, признава майка им Владислава Андреева. А тя ги възпитава в добро, в родолюбие и патриотизъм. Всяка година децата присъстват на съборите в Рожен и Жеравна, а съвсем скоро Елица се надява да има и сукман, издържан в духа на народните носии.

А Ели и брат й, подобно на повечето им връстници, са доста ангажирани. Преди време тя посещавала уроци по балет и пеене, а сега и двамата са отдадени на баскетбола и вече участват в първите си състезания. От няколко години свирят на флейта, а разбира се, училището запълва останалото им време. Елица е четвъртокласничка в ОУ „Бачо Киро“ в старата столица и казва, че математиката и българският са най-любимите й предмети. Твърди още, че класната й учителка Поля Трендафилова е най-любимата, която прави уроците интересни и увлекателни. Тези дни Ели ще пише писмо на Дядо Коледа, за когото казва, че трябва да вярваме в него, за да не се изгуби магията на доброто. Признава, че още не знае какво лично да си пожелае за себе си, обаче е категорична, че най-важното за хората е да са добри, здрави и сплотени.

„Когато порасна, искам да правя добро. Мечтая да направя приют за кученца и дом за бездомни хора. Искам да работя съдия“, казва по детски десетгодишната Елица.

Елена ЧАМУРКОВА

3 thoughts on “10-годишната Елица Манева дари дългата си коса за перука на дете с онкологично заболяване

 • 29.11.2016 в 19:21
  Permalink

  Чудесни деца!!! Това е много благородна постъпка. Страхотен пример за всички.

  Отговор
 • 30.11.2016 в 12:05
  Permalink

  Well done, Elitsa! It is great that you are helping someone who is less fortunate than you.
  Christine (Priateli-Veliko Tarnovo Foundation)

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *