Велико Търново ще си партнира със словенския град Марибор

МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА, СПОРТА И ИКОНОМИКАТА ПОДПИСАХА вчера кметът на старата столица инж. Даниел Панов и управникът на словенския град Марибор Андрей Фиштравец.

На работна среща в кметството градоначалниците обсъдиха възможностите за реализиране на съвместни проекти. Марибор е вторият по големина град в Словения. В него има Военен университет, развити са още туризмът, културата, спортът и винопроизводството. Освен това на територията му функционира завод за електробуси, а местната управа работи усилено по проект за управление на отпадъци. Изключително успешна е и Операта в Марибор, а по този повод кметовете коментираха сътрудничество по време на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново.

От срещата стана ясно още, че Марибор е градът с най-старото вино в света. Населението му е 120 000 души, през 2012 г. градът е обявен за Европейска столица на културата, а три години по-късно и за Европейска столица на младежта.

Кметът на Марибор Андрей Фиштравец каза, че за втори път посещава Велико Търново, като първия път е бил на посещение още като дете, по времето на социализма. Още тогава обаче се е впечатлил от Стария град. „Историята тук във Велико Търново и днес е жива”, сподели още словенският управник. Той информира, че следващата година Марибор ще е домакин на кметска конференция, в която ще се обсъждат инвестициите в местната инфраструктура и изрази надежда, че през следващата година ще бъдат осъществени няколко съвместни проекта със старата столица. Единият е свързан с военните университети на двата града, а другият – с Международния мултикултурен фестивал, с който е известен Марибор.

„Не търся протоколни, а икономически отношения”, подчерта Фиштравец. В края на срещата кметовете си размениха подаръци. Даниел Панов получи от своя колега бяло вино и на свой ред го дари с пейзаж от болярския град, както и със значка с герба на Велико Търново.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.