Новини

Есенните виолетки са голямата страст на банкера Антони Иванов

Директорът на „Алианц“ е гъбар от малък

ПЕТ ТОРБИ С ЕСЕННИ ВИОЛЕТКИ НАПЪЛНИ ПРИ ПОСЛЕДНИЯ СИ ИЗЛЕТ РЕГИОНАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА „АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ“ АНТОНИ ИВАНОВ. Изтъкнатият банков шеф е и пословичен гъбар, но малцина знаят за хобито му, което той досега не е изтъквал. Антони не пропуска излети в това време на годината, тъй като е голям почитател именно на този вид гъба. „Аз съм и ловец, но нищо не може да се сравни с гъбарството. Излетите са много по-интересни и приятни и не те задължават. Сега има доста ловци и животните имат много малък шанс срещу модерните оръжия. Някога са ловували с лък и стрела. При гъбите философията е друга“, разсъждава банкерът. Виолетката е уникална гъба с неповторими вкусови качества, а заради тях е в основата на доста ястия от френската кухня. Банкерът е направил последния си удар в района на Павликени. „Знам няколко поляни край Мусина. Всеки гъбар си има тайни. Там са най-хубавите виолетки“, споделя впечатления изтъкнатият финансист.

По гъбарството той се запалва още от малък. Като ученик обикаля поляните край балканското селце Радковци, за да бере гъби, виси по библиотеките, за да се научи да разпознава различните видове, допитва се и до стари хора, за да добие представа за характерните места, в които да ги търси. Излетите му задължително са в екологично чисти райони, което е много важно за качеството на гъбите. След всеки излет не пропуска да зарадва най-близките си приятели с част от намереното и да допринесе за уюта и вкуса на семейните им трапези. Антони Иванов е и най-продължително управляващият банков директор в цяла Централна Северна България. Поема „Алианц“ преди повече от 15 години и успешно я ръководи и до днес.

ВИОЛЕТКАТА Е МНОГО ТЪРСЕНА ГЪБА И НЯМА КАК ДА НЕ ВИ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ С ВИОЛЕТОВАТА СИ МЕСЕСТА „ШАПКА“, която в началото има формата на звънче, а после става плоска. Берат я обаче само опитни гъбари, тъй като има и доста двойници, някои от които се различават доста трудно. Един от деликатесите за Антони Иванов е виолетка в масло, който е доста популярен и във френската кухня. Този вид гъба има богато съдържание на мед, цинк и манган, които са полезни за организма. Тя е и популярен антисептик и влияе много добре на храносмилателната система.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. личен архив

One thought on “Есенните виолетки са голямата страст на банкера Антони Иванов

  • И к’во ме интересува мен това!? Да не би някой да е „банкирал“ за някого?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *