На 84 г. Димитър Димитров написа книга за будителите на Полски Тръмбеш

УЧИТЕЛЯТ ДИМИТЪР ДИМИТРОВ НАПИСА КНИГА ЗА БУДИТЕЛИТЕ НА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, а изданието бе представено в музея на 1 ноември от доц. Христо Харитонов. 84-годишният автор за 8 години е написал 7 книги, посветени на миналото на Полски Тръмбеш, и е сред будителите. Сред книгите на продуктивния автор са „Строители на Полски Тръмбеш“, „Отломки от миналото“, „Изявени личности и чешити“ и други. Всичките книги на Димитър Димитров съдържат общо 1600 печатни страници в различен формат, но той в никакъв случай не смята да спира дотук и има още идеи за реализация независимо от възрастта си.

В книгата от 70 страници са включени 40 будители, а на първо място, естествено, е Цанко Церковски, патрон на местната гимназия. Сред хората, които оставят диря в културния живот на Полски Тръмбеш, е включен и самият автор и съпругата му инж. Евгения Байчева, която е известен автор и изпълнител на стари градски песни, има три песносбирки с нотирани песни, създател е на вокална група „Ласка“. Директорът на музея Христо Харитонов, културната деятелка Нелушка Миновска, проф. д-р Йордан Йорданов, Евгени Хаджидончев са също сред будителите, описани в книгата. Те и днес са дейни родолюбци без които не минава нито едно културно събитие в града .

„Всички, описани в книгата, са работили на ползу роду и не получавали никакви възнаграждения – нито пари, нито предмети. Работили са денонощно. В продължение на век на читалищната сцена са се изявявали стотици самодейци, но за съжаление, не мога да изброя всички. Аз съм оптимист, че и занапред Полски Тръмбеш ще бъде средище на духовна култура независимо от превратностите на живота“, каза Димитър Димитров.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *