Приложение Полски Тръмбеш

Полк. Пейчо Тодоров е Дарител на годината с униформи, ордени, медали и документи

Евлоги Данков изненада музея в Полски Тръмбеш с… железен светилник

НАД 30 СА ДАРИТЕЛИТЕ НА ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ТАЗИ ГОДИНА. За всички традиционно на 1 ноември директорът Христо Харитонов бе подготвил грамоти, които бяха връчени на дошлите на тържеството от кмета Георги Чакъров. Най-големият дарител е бившият началник на военния архив във Велико Търново полк. инж. Пейчо Тодоров, който обачене присъства на сбирката. Той е завещал точно на тръмбешкия музей различни военни униформи

на Българската армия, които са само офицерски от различни години. Ордени, медали, нашивки, документи и дори бели ръкавици са изложени в експозицията. Търновецът Пейчо Тодоров се прочу преди няколко години с писмото си до Барак Обама с предупреждение за армагедон. После заведе дело срещу държавата заради глобалното затопляне.

dariteli-2
Евлоги Данков връчва на директора железен светилник.

КОЛОРИТНАТА ИЗНЕНАДА НА ТЪРЖЕСТВОТО ПО СЛУЧАЙ обявяване и награждаване на тазгодишните дарители бе на доц. Евлоги Данков. Той подари на музея уникален железен светилник, за да поддържа духа и светлината в културната институция в града. Сред другите известни дарители е търновският скулптор Панайот Димитров – Понката, който, за съжаление, също не бе на сбирката. Друга изненада поднесоха самодейки от Полски Сеновец, които дариха кошница на плодородието, а в залата на дарителите вече има изпечена от тях огромна погача слънце, която директорът Христо Харитонов си хареса на празника на плодородието през септември в центъра на Полски Тръмбеш и я прибра в музея. Сред дарителите се оказа и общината с мерки и теглилки, излезли от употреба. За най-малък дарител бе обявена 7-годишната Павла, която с дядо си дни преди тържеството занесла в музея първо издание на „Бай Ганю“.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *