Саша Безуханова: „Във Велико Търново има млади хора с идеи, много са и вече никой не може да ги спре“

Саша Безуханова беше модератор на един от панелите в първата по рода си среща, която събра във Велико Търново представители на 40 неформални общности. След дискусията с младите и активни търновци тя призна, че се чувства вдъхновена и уверена, че в старата столица има идеи и хора, които имат сили да ги реализират.

Във Велико Търново Саша Безуханова разказа и за мисията на своя граждански проект MoveBG (България може). Тя го основава преди три години заедно с група съмишленици. Няколко месеца по-късно напуска високия си пост в „Хюлет-Пакард“, за да се върне в България и да се посвети изцяло на проекта, чиято цел е създаването на дългосрочна обединяваща визия за устойчиво развитие на България посредством широко експертно и гражданско участие.

Двудневната дискусия беше организирана от PR агенция „Властелини“ и клуб „Там“ в старата столица със съдействието на Община Велико Търново, Гьоте институт и фондация Cinema for peace.

– Г-жо Безуханова, какво научихте от младите и активни хора във Велико Търново и те отговориха ли на вашите очаквания?

– В MoveBG от три години работим много усилено за това да се изграждат устойчиви общности от хора, които създават добавена стойност за общественото развитие в областта на бизнеса, културата и иновативните формати. След този форум във Велико Търново аз съм изключително вдъхновена от това, че тук има среда за обща работа в полза на града и на развитието му. Устойчивите общности съществуват и са пълни с предприемачи в дигиталната област, културни оператори, хора от неправителствения сектор, които създават устойчиви програми за подкрепа на хората. Всъщност в рамките на тези два дни, в които се проведе форумът, ние работихме заедно и говорихме за това как може Велико Търново да се възползва от своя културно-исторически потенциал, да го развие в икономика, да стане модерен център, привлекателен не само за българите, но и за чужденците, които харесват тази среда на живот и разпознават възможностите й. Тъй че много ми хареса това, което преживях тук благодарение на младите и предприемчиви организатори Георги Бъчваров и Галин Попов.

– Могат ли младите хора да изнесат тази тежест на огромните ни очаквания и надежди и да превърнат България в достойно място за живеене?

– Аз лично вярвам, че младите хора имат потенциал, идеи и интуиция в това много променено време, в което ние живеем. И всичко това ще им дава сили да развият средата и да променят хода на държавата ни по посока на модерност, отвореност, колаборация и превъзмогване на някои тежести, които носим от миналото.

– Те казаха ли какво им трябва, за да направят всичко това?

– Това, което има да се случи с Търново в духа на този оптимистичен градивен разговор, ако щете мечтата за Велико Търново, която представихме в тези разговори, е малко по-дълъг процес. Той е свързан с това общността от будни хора тук да се среща редовно, да развие своя регулярност на обща работа и синергия между различни групи. В тези два дни хората се срещнаха, запознаха се, разпознаха се и откриха, че могат да правят много от нещата заедно. Ето това дава перспектива и аз съм убедена, че те помежду си могат да надградят една среда, в която да работят заедно, и в това ще се родят новите енергии.

Отделно обаче тези активни и интелигентни хора имат нужда от работа на равнище местна власт. Само така могат да бъдат сигурни, че гласовете им ще бъдат чути, че ще случи общата работа на публично-частен партньорски принцип по отношение на структуриране и реализация на програма за развитие на средата. Те имат нужда и от едни съвсем прагматични идеи по отношение на това как образователната среда да се отвори, така че да посрещне нуждите на новото знание, свързано с дигитални технологии, с иновациите, но и с културен мениджмънт. Имат нужда градът да се отвори към външни партньори, които да бъдат изследователи и да работят заедно с местната научна общност. И разбира се, младите хора, които действат, имат необходимост от много други идеи, ориентирани към подобряване на градската среда, към въвеждане на определени регламенти, структуриране на рамка по отношение на това как тези хора с идеите, културните предприемачи, могат да работят наистина. Тъкмо тези млади хора имат потенциал да реализират идеите си. Те имат нужда със сигурност от пространство, в което да развиват свободно идеите си, имат нужда от подкрепа на хората, които имат отговорност да развиват партньорства на национално и международно ниво.

– Как политиката влияе върху тези млади хора и особено постоянните твърдения, че нас за нищо не ни бива и е най-добре да напускаме България?

– Това е съвсем друг разговор, обаче истината е, че има заинтересовани хора в България, а и не само тук, хората да живеят в страх и съмнения, да бъдат разделени и по тази причина да не могат да разпознаят общия си потенциал и да имат свободата да се развиват. Аз мисля, че това е свързано с преходното време, в което живеем. Човечеството като цяло променя фундаментите, аксиомите, според които се гради светът, и това е болезнен процес винаги. Тази криза е продукт на факта, че системите, които обслужват днес света, са формализирани и не могат да обслужват новото време на дигитално свързан свят, на хора, които имат достъп до цялата информация. Става все по-трудно с класически формати да се управляват масите. И как можеш да го направиш тогава? Разбира се, през манипулация, страхове, съмнения, през това хората да се чувстват несигурни. Аз обаче мисля, че заинтересованите от забавянето на проглеждането не могат да спечелят битката с времето, защото новото идва, то идва автентично, то се ражда от именно тези млади хора с новите идеи. Този процес не може да бъде спрян, може да бъде само забавен, но не и спрян. Така че това, което видях във Велико Търново, и това, което виждам всеки ден в хода на нашата работа в MoveBG, е изключително окуражително. Това са хората, които носят новите идеи за модерната индустрия, за свързан свят, за това как ние заедно създаваме, а не се противопоставяне. Във Велико Търново има млади хора с идеи, много са и вече никой не може да ги спре.

– Ако зависи от вас, каква власт бихте им дали?

– Със сигурност бих ги направила част от малката група край кръглата маса за определяне бъдещето на града, на общността, на политиките. Бих създала среда, в която те да могат да обменят идеи. Възможности да познават и да се свързват с хора от други градове и общности от България. Бих работила те да имат експозиция към международната мрежа от новатори в мисленето, от пробудени хора, които създават тенденциите в новия свят.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

5 thoughts on “Саша Безуханова: „Във Велико Търново има млади хора с идеи, много са и вече никой не може да ги спре“

 • 30.11.2016 в 13:21
  Permalink

  Хаха, тя шегува ли се, много млади хора в Търново …

  Отговор
 • 30.11.2016 в 13:33
  Permalink

  Чудесна новина. Моля да бъде отворено Летището в Горна Оряховица. Много е важно бързо да се предвижват хората желаещи да помагат. Благодарим

  Отговор
 • 30.11.2016 в 14:57
  Permalink

  Pastore, че то е отворено летището бе, взимай си частния самолет и заповядай :)))

  Отговор
 • 04.12.2016 в 16:12
  Permalink

  Със сигурност бих ги направила част от малката група край кръглата маса за определяне бъдещето на града,……“
  А това не видяхте….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *