379 четения

Страната на абсурдите. 50 деца от Орловец ходят в града на училище, над 300 души искат нов път заради тировете

Кметицата Виолета Маринова: „Правим читалищен салон в сградата на закритото училище, така няма да се руши“

50 ДЕЦА НА ВЪЗРАСТ ОТ 5 ДО 18 Г. ОТ ОРЛОВЕЦ ВСЯКА СУТРИН И ВЕЧЕР ПЪТУВАТ ДО ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, ЗА ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ. Този абсурд е факт, защото през годините семействата са пращали децата си в града в „престижно училище“ и накрая тази есен дори за начално училище деца нямаше и то бе закрито от образователното министерство и общината. За тази есен в селото са останали 7 деца за училище, но ако миналата есен е имало предучилищна група, закриването може би нямаше да се случи.

Кметицата Виолета Маринова.
Кметицата Виолета Маринова.

Пътуването по тези 11 км до Полски Тръмбеш и обратно пък е трудно и опасно, защото пътят е разбит от тировете, които въпреки всички забрани минават през селото. Сега е събрана подписка от над 300 души за ремонт на отсечката, която е на Областното пътно управление. Подписката е от месеци, а отговорът до кметството е от май 2016 г.

НА ДЪРЖАВАТА НЕ Й ПУКА, ЗАЩО ДА ПЛАЩАМЕ ВИНЕТКИ ЗА 11 КМ ДУПКИ, ПИТАТ ХОРАТА

Според инж. Петя Каразахова още през пролетта на отиващата си година бил предвиден ремонт на отсечката. Какъвто и да е ремонт обаче не е направен, а благодарение на общината и кметицата Виолета Маринова поне са изчистени храсти и дървета край пътя. Хората от селото всеки ден изброяват поне по 15 тежки камиона, които минават през Орловец и разбиват пътя им. Когато са празни, шумът е нетърпим, а много къщи вече са напукани от камионите. Трафикът се активизира след 16 часа, в петък и през нощта, когато камионите вървят в колона през селото.

„Има знак, че преминаването е забранено, но никой не го спазва. Не било работа на полицията, а на ДАИ, ни казаха. Доведохме и служители на ДАИ, които пък ни обясниха, че нямало претоварени тирове. Този участък до Полски Тръмбеш пък не е ремонтиран от 2009 г. и е напълно разбит и без това. Къде ли не съм ходила, но отговорът е, че пари няма. Освен това

хората ме питат в тази ситуация трябва ли да плащат винетки до Полски Тръмбеш?! Защото при дъжд локвите не се виждат, хората си трошат колите, връщат се и идват при мен. Аз какво мога да направя?“, започва своя разказ Виолета Маринова, която сега е кмет на селото, след като не успя да вземе предишния, а преди това управлява два мандата. Тя казва още, че всяка сутрин трепери, когато 50-те деца тръгват с училищния автобус за града и чака да стигнат през дупките невредими до училището там.

ГОЛЯМАТА БОЛКА – ЗАКРИВАНЕТО НА УЧИЛИЩЕ НА 150 Г.

АКО РАЗБИТИЯТ ОТ ТИРОВЕТЕ ПЪТ Е ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ОРЛОВЕЦ, ГОЛЯМАТА БОЛКА Е закриването на училището, което е отворило врати преди 150 години. Вторият етаж е строен през 1905 г., с болка разказва кметицата Виолета Маринова.

Училището, направеното с пари от руския цар.
Училището, направеното с пари от руския цар.

„Правим читалищен салон в сградата, така тя няма да се разруши. Навремето са били много деца, стаите са високи по над 4 метра, просторна сграда от 1000 квадрата. Какво го правим сега ли? Чистим го и правим читалищен салон на първия етаж, който е вече готов. Защото освен всичко друго в Орловец няма читалище. В тази сграда ще преместим и библиотеката с над 5500 тома, която сега е в кооперацията“, казва още г-жа Маринова.

Всъщност в Орловец е имало ТРИ УЧИЛИЩА. Едното е килийното в двора на църквата. Другото сега е музей, но руският цар Иван Александър Втори дава пари и тук правят училище през 1879 г., а плочата с дарението още стои на сградата. Третото е построено след това, а като се оказало тясно, вдигнали втори етаж.

Отиваме да видим училището и край сградата срещаме 16-годишният Дениз, който тъкмо се е прибрал от училище в Полски Тръмбеш, за да ходи да работи в гората. Момчето казва, че ако в Орловец имаше училище, той щеше да учи тук.

НАПУК НА ПРОБЛЕМИТЕ СЕЛОТО Е ПОЧИСТЕНО, ИМА 10 БЕБЕТА ТАЗИ ГОДИНА И ТРИ СВАТБИ

НАПУК НА ПРОБЛЕМИТЕ УЛИЦИТЕ И ПАРКОВЕТЕ НА ОРЛОВЕЦ са почистени и всеки може да им завиди. Това се дължи на шестимата младежи по програмата „Активни младежи“. Двама от заетите в този проект на общината Красимир и Нанси наскоро направили сватба. Те и останалите четирима, които работят сега в Орловец, са доволни от работата и с мерак са изчистили и 30-те дка парк, и училището, и храстите край пътищата, и градинките. Тези шестима младежи са назначени от 1 ноември по същия проект, след три месеца ще започнат работа други шестима, които се обучават сега за три месеца за градинари. Този проект е за срок половин година и за млади хора до 29 години, за останалите обаче работа няма.

Младежите, които почистват селото.
Младежите, които почистват селото.

Безработните през лятото събират гъби и билки, работещите пътуват до Велико Търново и Полски Тръмбеш, а една огромна група от близо 200 души са на гурбет в чужбина – във френския град Тулуза, в Германия и Холандия, а от Гърция почнали да се завръщат масово. Така в селото се водят 590 жители, но реално живеят 330 души.

„Напук на демографския срив тази година тук се родиха 10 бебета, а само през август имахме три сватби. Сега всички сключват брак и после отиват на гурбет, за да не плащат в чужбина убийствен ергенски данък.

НАЙ-МЛАДАТА ГОРДОСТ НА ОРЛОВЕЦ Е детска танцова група „Изгрев“ при народно читалище „Възпитател-1915“ с художествени ръководители Виолета Георгиева и Айтян Яшарова и създадена през 2013 г. Първоначалната идея била децата да се научат на народни хора за забавление, но те пожелали да се създаде групата и да се изявяват на сцена. Сега децата са 12, като 8 от тях са нейни създатели.

През 2013 и 2014 г. групата има участия само в празниците на селото. През 2015 г. на НФК „Заблеяло ми агънце“ в Лясковец групата спечели трета награда, а през 2016 г. на НФФ „Фолклорен извор“ – с. Царевец, се класира на второ място. И през двете години има участия във фолклорно надиграване „Ритми край Янтра“ и във ФФ „С хоро и песен във Водица всяка есен“ – с.

Детска танцова група „Изгрев“.
Детска танцова група „Изгрев“.

Водица. „Благодарни сме на общината и лично на кмета Георги Чакъров, на фирма „Агроком“ и г-н Григор Григоров, на ЗКПУ „Изгрев 2000“ – с. Орловец, и г-н Симеон Калчев за подкрепата, която ни оказват, за да могат децата да осъществяват мечтите си, да се забавляват и да съхраняват българските традиции“, казва секретарят на читалището Виолета Георгиева

ЗА АМБИЦИИТЕ И ХЪСА НА НОВАТА СТАРА КМЕТИЦА

Виолета Маринова се завърна на кметския стол преди година. Тя бе кмет от 2007 до 2011 г. Спечели третия си мандат на последните местни избори с 50,64% и за нея гласуваха 158 души в селото. С нея неуспешно се надпреварваха още две жени и предишният кмет един мандат Димитър Димитров.

Килийното училище.
Килийното училище.

ВИОЛЕТА МАРИНОВА Е ЩАСТЛИВА СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ. Единият й син е енергетик в Щутгарт в завода на „Мерцедес“, а снаха й е медицинска сестра. По време на нашето гостуване в Орловец семейството бе на круиз на Канарските острови. Малкият син е в Горна Оряховица и върти обществена пералня и химическо чистене и няма намерение да ходи в чужбина. Той също е семеен, а Виолета е щастлива баба на двама внуци – Велизара е на 6 г. и е при родителите си в Германия, Иван също е на 6 г. и е в Горна Оряховица. Виолета е коренячка орловчанка, а родителите й живеят в селото. Тя също живее в селото. Успяла е за годината на третия си мандат да извоюва козметичен ремонт на сградата на кметството, която е на 70 г. Освен битката с големите камиони тя си има и една мечта.

Нейната основна амбиция е да намери работни места за своите съселяни. Вече работи по въпроса в Орловец да се направи цех за преработка на охлюви и диворастящи гъби от стопанството на бизнесмен в съседното село Виноград. Този цех може да отвори в неработещия ресторант в Орловец, но за реализацията на идеята има още много време. Ако мечтата на Виолета се сбъдне,

Дениз пред закритото училище.
Дениз пред закритото училище.

работа ще има поне за 8 души в едно село, където освен кооперацията и фирма „Агроком“ други работещи предприятия няма.

ТЯ Е ДАМА С ХЪС И МЕРАК И КАЗВА ОЩЕ, че в това село успешно и мирно съжителстват 4 етноса. Въпреки че почти няма мюсюлмани, тук обаче се намира една от най-големите и модерни джамии в региона, обновена преди време. Православната църква обаче плаче за ремонт на камбанарията. И още – в закритото училище „Христо Ботев“ ще се прави музейна експозиция „Спомени от училище“. За паметника на културата – старото неолитно селище „Ада Кузу“, тя не говори, защото то е занемарено и никой вече не говори за съдбата му след шумни проекти и находки.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *