Тайвански тийнейджъри спечелиха Световната олимпиада за роботи

Двама ученици от Тайван спечелиха първото място за създаване на най-добри роботи-футболисти в тазгодишната Световна олимпиада за роботи в Делхи, предаде Асошиейтед прес.
Един от победителите Ляу Цзя-вун сподели в неделя, че със съотборника му се упражняват от началното училище, но никога не са помисляли за награда от световното състезание.
Роботите им с размер не по-голям от кутия за хляб влязоха в ролята на вратар и нападател на отбора „Крилете на бурята“. Те се изправиха срещу друг тайвански отбор в категория „Футбол“ на Световната олимпиада за роботи.
Игрите доведоха в индийската столица повече от 450 отбора ученици от 50 държави за уикенда. Идеята е да бъдат обучени деца от ранна възраст на компютърно програмиране.
„Все повече ще си взаимодействаме с роботи в нашето ежедневие“, каза Доминик Бруно, треньор на отборите от Канада.“Учениците-конструктори не само работят на теория, но изграждат истински роботи и се опитват на практика да решават проблеми.“
Южноамериканският учител и треньор Ники Дю Плесис допълни: „Ние започваме с основите. Вярваме, че ако децата започнат от много ранна възраст, се научават как да строят, а след това овладяват и логическото мислене.“
Участниците бяха между 6 и 25-годишни. Всеки отбор от двама или трима души създаде и програмира робот, като за целта използваше части от Лего.
В някои от категориите участниците трябваше да конструират роботи, които да намалят или рециклират отпадъците, например роботи, които изпразват кошове за боклук и изгребват строителни остатъци за бъдеща употреба.
В категориите за по-напреднали роботите трябваше да бъдат програмирани да вдигат мини топки за боулинг и да удрят карфици. Това означава, че роботите трябваше да се ориентират къде е целта и да я ударят без намесата на техните създатели.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *