Учени предвиждат, че до 2030 г. коледните пуйки ще се отглеждат в лаборатория

Американски учени правят експерименти за отглеждане на пуешко месо в лабораторни условия, за да намалят вредата от интензивното животновъдство върху околната среда, съобщи Хъфингтън пост.
Появата на подобни пуйки на празничната трапеза съвсем няма да е далечна. Пол Моздзяк от университета на Северна Каролина е убеден, че в бъдеще тези птици ще се отглеждат в огромни барабани с „клетъчно замеделие“.
Процесът се състои в това да бъде взето малко парче от пуешки гърди с биопсия, след което да бъдат изолирани специални стволови клетки, които образуват мускулните влакна. Тези клетки се поставят в смес от захар и аминокиселини в колба. Разтворът подмамва клетките да се чувстват сякаш са в пуйка и да продължат да се делят.
На теория всяка клетка може да произведе достатъчно мускулна маса за 20 трилиона пуешки хапки само за три месеца.
Учените вече са разработили технологията за лабораторното производство на месото, но засега тя не е изгодна икономически. Цената на една пуйка, получена по този начин, все още е 34 000 долара. Това все пак е постижение, защото първият лабораторно направен хамбургер струваше 220 000 британски лири през 2013 г.
Пол Моздзяк е убеден, че скоро лабораторното месо ще стане съвсем достъпно и хората сами ще избират какво да купят.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.