Учителката от областта, която пътува най-дълго до първото си работно място

Велина Димитрова е сбъднала детската си мечта след близо 50 неуспешни опита и сега преподава в Петко Каравелово

35-ГОДИШНАТА ВЕЛИНА ДИМИТРОВА Е УЧИТЕЛКАТА ОТ ОБЛАСТТА, КОЯТО пътува най-дълго до работното си място като нов учител, сочи класация на образователното министерство. Всъщност първото й работно място като учител е в основното училище в Петко Каравелово, а всеки ден тя пътува от Велико Търново, където живее със семейството си. Тя е от Летница, завършила средно образование за моден дизайнер във Велико Търново и висше в Благоевград. Сега преподава български език и литература на 5, 6, 7 и 8 клас на общо около 70 хлапета. Участва и в новия проект в българските училища „Твоят час“. Ще става и класен ръководител след курса, който трябва да изкара. Усмихната и приветлива, щастлива, че най-после си е намерила работа като учителка.

„Всъщност аз имам две висши и магистратура връзки с обществеността. Въпреки това не успявах да си намеря работа като учител и съм била аниматор в старата столица, но продължавам да радвам децата, когато имам време“, споделя Велина. Семейството има две деца – Антон е на 14 г., а малката принцеса Цветимира е на 2 г. Съпругът Христо е от Дебелец и наскоро си е намерил хубава работа в известна търновска компания.

ВЪПРЕКИ ОБЩОТО МНЕНИЕ, ЧЕ ЗАВЪРШИЛИТЕ ФИЛОЛОГИЯ НЕ ИСКАТ ДА СТАВАТ УЧИТЕЛИ, реалните факти сочат друго и Велина е потвърждение на тази статистика. Странно или не – за около 9 години тя е кандидатствала около 50 пъти, за да стане учител в региона. Подавала е документи на различни места в старата столица и за селата, но късметът проработил едва тази есен за Петко Каравелово.

Семейството на учителката
Семейството на учителката

„Така най-после сбъднах детската си мечта. Аз съм израснала в семейство на учители, и двамата ми родители са били учители цял живот. Сега са пенсионери, защото училището в Летница го закриха и останаха без работа. Още като малка с моите приятелки играехме на учителки и ученици. Изпитвахме се по български, по математика и по какво ли още не. И на продавачки играехме, но на учителки ни харесваше повече“, разказва г-жа Димитрова. До 13 септември 2016 г. тя обаче още не знаела дали най-сетне ще сбъдне детската си мечта. Преди това от 2007 г. започнала да кандидатства за учителка в много училища. Парадоксът бил, че навсякъде искали стаж от Велина и заради това предпочитали другите. Така годините минавали, тя си работела като аниматор в детски центрове в старата столица и накрая дори решили с Христо да си имат второ дете. Съдбата им се усмихнала и сега малката Цветимира вече ходи на ясла.

ВЕЛИНА КАЗВА, ЧЕ ВИНАГИ СЕ Е ЧУДЕЛА КАК ТАКА НА МЛАДИТЕ УЧИТЕЛИ ИМ ИСКАТ СТАЖ, като никой не им дава шанс да направят такъв. Тя се зарекла, че кандидатстването тази година щяло да й бъде за последно, защото й омръзнало да се моли, пък и станала неусетно на 35. По ирония на съдбата щастието обаче й се усмихнало за ОУ „Васил Левски“ в Петко Каравелово, а директорът г-н Ангелов и заместничката му г-жа Якова й помогнали много в начинанието. Всички колеги я приели радушно, а децата я харесали, защото била млада и красива. Освен това опитът й като аниматор много й помага при контактуването с децата. Така Велина се потопила в дебрите на учебниците по български и литература за 4 класа и единствен учител по тези предмети в училището. Самата тя се подготвя всеки ден за преподаването – чете уроците и си прави подробен план. Признава, че не й е лесно, защото са минали много години от следването, но пък след този уникален шанс на съдбата тя е амбицирана да бъде добър учител и явно ще се справи.

Нели СУКОВА

Сн. авторката и личен архив

One thought on “Учителката от областта, която пътува най-дълго до първото си работно място

  • 01.12.2016 в 18:25
    Permalink

    Не знам за коя Летница става въпрос, но ако е за град Летница, област Ловеч се чудя кое училище са закрили. То си е едно от много години.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *