13 четения

16 тона пясък и сол разхвърляни във Велико Търново при първия валеж

ВНУШИТЕЛНОТО КОЛИЧЕСТВО ОТ НАД 16 ТОНА ПЯСЪК И СОЛ БЯХА РАЗХВЪРЛЯНИ ВЧЕРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЕЗАВИСИМО ОТ НЕЗНАЧИТЕЛНИЯ ВАЛЕЖ. Превантивните мерки бяха взети, за да няма задръствания и закъсали по улиците, тъй като все още доста водачи не са си сменили гумите и карат с летни въпреки неудобствата и забраните, информираха от снегопочистващата фирма „Нелсен“. От кметството апелираха гражданите да изтръскват клоните на дърветата, тъй като снегът е мокър и ги пречупва.

Пътната обстановка във Велико Търново е нормална при непрестанния снеговалеж, започнал в понеделник вечерта. Всички улици на територията на старопрестолния град са без снежна покривка, като стръмните участъци в кварталите „Картала”, „Света гора” и в широкия център са обработени против заледявания с пясък и сол. Част от машините за опесъчаване и в момента работят в града.

Изцяло проходими при зимни условия са и пътищата от общинската мрежа. Няма подадени сигнали за счупени дървета и клони.

По разпореждане на кмета Даниел Панов работна група извършва постоянен контрол и наблюдение върху състоянието на улици, пътища, тротоари и обществени пространства. Промяната на метеорологичните условия се следи в реално време. Предвид очакваното в по-късните часове на деня понижение на температурите настилките ще бъдат опесъчени.

УЛИЧНАТА МРЕЖА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е С ОБЩА ДЪЛЖИНА ОТ 114,64 ЛИНЕЙНИ КИЛОМЕТРА. Отговорната за зимната й поддръжка фирма е осигурила на склад близо 1000 тона инертни материали – пясъчно-солна смес, промишлена сол и химически материал против заледяване. На разположение са 10 снегорина, 8 машини за разпръскване на инертни материали, две фадроми, три камиона за извозване на снежни маси. В резерв могат да бъдат пуснати още две комбинирани машини с гребла. За почистването на 146 километра шосета от общинската пътна мрежа също са осигурени достатъчни количества инертни материали и необходимият брой машини.

85 служители на ОП „Зелени системи” по план се грижат за проходимостта на тротоарите, парковете, зоните около автобусните спирки и обществените пространства. Подготвена е и малогабаритна снегопочистваща техника. Съгласно наредбата за опазване на околната среда жителите на Велико Търново собствениците и наематели на жилищни, търговски, стопански помещения и гаражи са длъжни да разчистват от сняг и лед прилежащите към сградите тротоари, дворни места и пространства.

С. МАРИНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!