Приложение Полски Тръмбеш

17 специалитета мериха сили на празника на тиквата в Куцина

От седем години думата „тиква“ в Куцина се превърна в определение за празник, напоен с уханието на вкусни тиквени специалитети и настроение. Седем години не са нито много, но не са и малко, през които в края на месец октомври празникът на тиквата привлича любителите кулинари да покажат своето майсторство в кулинарния конкурс „Тиквени изкушения”, представени в четири категории – най-вкусен тиквеник, най-вкусна печена тиква, най-вкусен десерт и най-нетрадиционно ястие.

Във фоайето на клуба беше уредена изложба от тикви, предоставени от Иван Димитров – тиква „Балка” 40 кг, Христо Марков – тиква „Цигулка” 17 кг, и Трушка Величкова – декоративни.

Жури в състав Здравка Недева – председател, и членове Нелушка Миновска и Христинка Дупалова имаше нелеката задача да дегустира и класира предоставените 17 тиквени специалитета в отделните категории. Диплом и предметна награда на отличените по категории връчи Георги Чакъров – кмет на община П. Тръмбеш.

Първите награди по категории получиха: за най-вкусен тиквеник – Йорданка Илиева, за най-вкусна печена тиква – Кина Георгиева, за най-вкусен десерт – Руска Димитрова, и за най-нетрадиционно ястие – Славка Тодорова. Празникът продължи с почерпка, похапване от тиквените специалитети и обмен на рецепти. За доброто празнично настроение допринесоха музикантите Радослав Иларионов – акордеон, Илия Стефанов – ударни, както и изпълнения на самодейки.

Цонка ИЛИЕВА

Йосиф КАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *