В четвъртък облачно, но без валежи; типичен декември, без изненади

Днес ще духа умерен западен вятър. Ще има променлива, често значителна облачност, но вероятността за валежи е малка. Минималните температури ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса. За В. Търново се очаква минимална температура минус 8. Максималните температури ще бъдат между 2 и 5 гр. За В. Търново – максимална температура 2. Атмосферното налягане ще се понижава.

Над западните и централни части на Стара планина сутринта ще има значителна облачност, която в късните следобедни часове постепенно ще се разкъсва и намалява. На места по високите части ще има валежи от сняг. Ще духа силен, а по билото на планината и бурен северозападен вятър. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 4 гр., а на 2000 м около минус 8.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 19.2 гр. през 1979 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 11.4° през 1989 г.

Слънцето ще изгрее в 7 часа и 28 минути и ще залезе в 16 часа и 45 минути.

Фаза на Луната: две денонощия след новолуние.

Астрономическа справка: В началото на месеца слънцето в София изгрява в 7 ч. и 37 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 17 мин. В края на месеца слънцето изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 03 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 06 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 7.12 – първа четвърт, 14.12 – пълнолуние., 21.12 – последна четвърт, 29.12 – новолуние.

Астрономическата зима започва на 21.ХII. в 12 часа и 44 минути.

Климатична справка: В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. Преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10 – 15, в Южна – 4 – 5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. „поврати на топлина”. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните — от 2 до 4, а на мъгливите в равнинните райони — от 7 до 12.

ПРОГНОЗА: Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е 0 – 1 гр., в Горнотракийската низина – 2 – 3 гр., по Черноморието и в най-южните райони – около 4, в планините – от минус 8 до минус 3 гр. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието – около минус 7, а най-високите – между 9 и 14 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв. м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв. м. Декември ще започне със студено време, но без съществени валежи. Към 4 – 5 температурите относително ще се повишат. През периода 5 – 7 декември ще се създаде валежна обстановка. В по-голямата част от страната ще вали сняг, а в източните райони и Горнотракийската низина отначало ще превалява дъжд. В края на първото десетдневие валежите ще спрат.

През първите дни от второто десетдневие ще е без валежи. Температурите относително ще се повишат. През периода 15 – 20 декември ще преобладава облачно време и на много места ще превалява сняг. Температурите ще се понижат.

В началото на третото десетдневие валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. В средата на десетдневието ще се заоблачи и на места ще превали сняг. Повишена е вероятността за валежи и през последните дни от месеца.

Дежурен синоптик: Светослав Ботев

НИМХ – Филиал Плевен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *