Доайенката на човечеството Ема Морано навършва 117 г.

Италианката Ема Морано – най-възрастната жителка на планетата и последният оцелял човек, роден през 19-и век, днес навършва 117 години, съобщават Франс прес и Би Би Си.
Когато Ема Морано се ражда на 29 ноември 1899 г. в региона Пиемонт, Умберто Първи все още властва над Италия, компания „Фиат“ току-що е основана и няколко седмици делят страната от създаването на футболния клуб „Милан“.
Животът на доайенката на човечеството, преминал през три различни века, е белязан от брак с подлагал я на тормоз съпруг, започнал с изнудване, загубата на единствения й син, и начин на хранене, който експертите едва ли биха нарекли здравословен.
Ема Морано е най-възрастната от осем братя и сестри, всички от които е надживяла. Тази година, след смъртта на американката Сузана Мушат Джоунс през май, италианката официално беше обявена за най-възрастната жителка на планетата.
Морано приписва дълголетието си отчасти на гените – майка й е доживяла до 91-годишна възраст, до дълбоки старини са преживели и няколко от сестрите й, както и на необичайното си хранене. От над 90 години Ема Морано хапва по три яйца всеки ден – две сурови сутрин и едно под формата на омлет за обяд. Този режим тя спазва откакто е диагностицирана с анемия скоро след Първата световна война.
В последно време дълголетната жена е ограничила храненето си до две яйца и няколко бисквити.
Начинът й на хранене противоречи на препоръките за здравословна диета, признава лекарят й от 27 години Карло Бава, цитиран от Франс прес.
„Ема винаги е консумирала малко плодове и зеленчуци. Когато се запознах с нея, тя хапваше по три яйца на ден – две сурови сутрин и едно на обяд, и пилешко за вечеря. Въпреки това, тя изглеждаше така, сякаш ще живее вечно“, допълва Бава.
Ема Морано приписва дълголетието си на още един факт – че през 1938 г. – година след като е загубила единствения си син, починал на 6-месечна възраст, изгонва съпруга си, подлагал я на тормоз.
Бракът на рекордьорката по дълголетие никога не е бил „здравословен“ и дори е започнал с изнудване – бъдещият й съпруг я заплашва, че ако не се омъжи за него, ще я убие. Младежът, когото Ема Морано е обичала, е загинал по време на Първата световна война, и тя не проявява интерес към женитба.
Въпреки това на 26 години се омъжва. И макар да се разделя със съпруга си през 1938 г., остава омъжена за него до смъртта му през 1978 г.
„Не исках никой да упражнява власт над мен“, е споделила в свое интервю за „Ню Йорк таймс“ Ема Морано, която е продължила да работи до 75-годишна възраст.
Решителността й е вдъхновила представление, разказващо за живота й в проза и песен, което се играе във Вербания – града в Северна Италия, където преминава по-голямата част от житейския й път.
Ема Морано не е напускала дома си от 20 години, а през последните години прекарва по-голямата част от времето си на легло под постоянните грижи на асистентка.
На днешния си празник доайенката на човечеството очаква няколко гости – близки и журналисти, както и лекаря си Карло Бава. Той не крие, че се чувства като пазител на наклонената кула в Пиза. „В деня, в който тя се катурне, някой ще бъде подведен под отговорност. Същото ще се случи, когато Ема си отиде – хората ще ме държат отговорен“, казва Бава.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *