196 четения

Трите хълма около В. Търново планирани за застрояване с луксозни къщи

Вече се издават първите разрешителни, сградите ще са до 10 метра

 

ЛУКСОЗНИ КЪЩИ С БАСЕЙНИ, БАРБЕКЮТА И ЕКСТРИ, КАКТО И ПЪЛНАТА ИНФРАСТРУКТУРА, която да ги обслужва, ще има на трите хълма над Велико Търново – „Картала“, Гарга баир и над Южния пътен възел, информираха от строителната дирекция на Община Велико Търново. След строителната конфекция с блоковете и тоталното презастрояване на града предприемачите вече се ориентират към бутиково строителство с удобства и гледка на еднофамилни къщи по американски тертип.

Вече са факт и първите строителни разрешителни за подобни къщи в бившата борова гора в кв. „Картала“. Те са актуализирани стари проекти, които доскоро бяха стопирани от строителни забрани и протести на еколози. Всичко около делата на инвеститора Ганелин Ташевски вече е в ред, гората е изключена от горския фонд на държавата и в нея няма проблем да се строи и той вече действа, показа наша проверка по актуалните теми. 53-те декара борова гора са една от най-атрактивните градски зони заради прекрасната панорама и чистия въздух. Оттук минава и прочутото арбанашко течение, което по време на Руско-турската война е дало основание да се направи Старата болница. Целият район е разделен на 30 отделни парцела с различна площ, които се продават от агенции за имоти. Цената е 80 евро само за земята, показа наша проверка. Наш екип видя проектите за имотите, които имат басейни и барбекюта, гаражи и са на по два етажа. Простират се на разгъната площ от над 200 кв. м, имат самостоятелни градини на няколко нива. В района се оформя своеобразен квартал на богатите и представители на архитектурните среди признават, че обектите тук надминават по внушителност и стил всичко, което е правено досега във В. Търново. Стриктно се спазват всички строителни норми за височина до 10 метра и голяма плътност, за разлика от наблъсканите един друг нови блокове в останалите части на града.

ДОСТА СТРОИТЕЛНИ ПОЗВОЛИТЕЛНИ ВЕЧЕ СА ИЗДАДЕНИ И ЗА КЪЩИ В Т. НАР. ВИЛНА ЗОНА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, РАЗПОЛОЖЕНА НАД ЮЖНИЯ ПЪТЕН ВЪЗЕЛ И бившата мебелна фабрика „Победа“, коментираха още от строителната дирекция. Тук също се спазват нормите за височина до 3 етажа. Според запознати целият район чак до популярната къща на алпиниста вече е частен, а кандидати да се заселят изобщо не липсват.

Третият панорамен хълм, за който върви проектиране, е Гарга баир и популярната вилна зона на Арбанаси. Тя е разположена северно от архитектурния резерват и там строителните норми са далеч по-либерални. Тук са в ход над 30 разработки за смяна на предназначението на имоти и трансформацията им от земеделски земи в парцели за къщи. Двама предприемачи пък държат близо 150 дка в готовност също да строят.Това са Илия Илиев и Марин Згурев.

Стилян НАЙДЕНОВ

22 коментара за “Трите хълма около В. Търново планирани за застрояване с луксозни къщи

 • 01.12.2016 в 12:56
  Permalink

  Мутрите надделяха. Векове наред теренът на билото на Картала и над Въруша е бил зона за разходки и екопътеки за Преобръженския манастир, но в днешното мутренско време няма нищо ценно. Новобогаташите, който ще изкупят тези незаконни къщи е добре да знаят, че районът е естествен рзвъдник на пепелянки и застрояването няма да ги премахне. Ще влязат в домовете им когато не ги очакват, за да им припомнят колко голям грях е унищожаването на природата. Застрояването и купуването на тези къщи е престъпление към историята на Търново и бъдещите му поколения. Няма да остане ненаказано.

  Отговор
 • 01.12.2016 в 13:04
  Permalink

  Най-хубавият град аз предлагам първо да се заселят изоставените блокове,че тогава да застроява т.

  Отговор
 • 01.12.2016 в 13:29
  Permalink

  Панов надмина и Рашев ….за съжаление . Вторият му мандат получихме застрояване в Математическа гимназия,Боровата гора, и последната градинка до пазара падна миналата седмица. Очаквайте горичката под ловното и пак гласувайте за него защото направил няколко проекта с европейски пари.

  Отговор
 • 01.12.2016 в 13:34
  Permalink

  Каменният град. Това ще е Търново след векове. Законът позволява, а кмета и гладният архитект разрешава. Жалко.

  Отговор
 • 01.12.2016 в 13:45
  Permalink

  Аз не мога да разбера, как намалява населението на града ни, а се построиха сгради за още един град ??? Защо е спрян “мегапроекта“ Велико Търново Хилс ??? Като искат хубава гледка от този район е повече от прекрасна,защо е нужно карталската гора да бъде жертва на грандоманските амбиции на някви псевдо баровци ?????????

  Отговор
 • 01.12.2016 в 14:22
  Permalink

  С унищожаването на боровата гора не само се нарушава екоравновесието,но се унищожава и част от историята ни.В този район някога се намираше така наречения ЖИДОВ ГРОБ.Най-вероятно това беше легенда,но легенда,която пази историческата памет.Всичко в наше време се „затрива“.Лошото е,че поколенията след нас ще ни съдят за бездушието,което проявяваме сега!

  Отговор
 • 01.12.2016 в 15:05
  Permalink

  *Гарга баир* и *Картала* са АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТИ Вкарвайте тракторите и багерите. Какво се бавите Ами членове от НПК от 270 нагоре,За кого са?

  Отговор
 • 01.12.2016 в 15:08
  Permalink

  Трагедия! В Търново има апартаменти и жилища за около 130-140000 души, при средно 3 човека в апартамент. 50% наистина са празни, минете вечер към 20:30 да видите каква част от жилищните сгради светят. А презастрояването продължава.
  Мутри и бизнесмени е ясно че ще искат самостоятелни къщи, няма лошо, но вече кметовете е..ха майката на пейзажа.
  Върхът беше окепазяването на стадиона с блокове.
  Да строиш блокове в ложите на стадион, това е за Гинес! Стадион-жилищна сграда и хотел.
  Тука може не само целия свят да ни се смее, но сигурно и на Луната се кискат с простотиите на измислени архитекти и кметове. Срам!

  Отговор
 • 01.12.2016 в 15:59
  Permalink

  Толкова място има в посока София, кому е нужно тва наблъскване в самия град ( визирам Картала ) , нека се изнася нататък града, въпреки че незнам кой ще живее в тия жилища, то хора не останаха вече ….

  Отговор
 • 01.12.2016 в 16:53
  Permalink

  „Велико Търново хилс“ показва съдбата на тези новопланирани строежи. Няма купувачи. Всуе са напъните. По-практично е да живееш в близките крайградски селца.

  Отговор
 • 01.12.2016 в 18:36
  Permalink

  Старопрестолният град е в ръцете на една свинска банда от милиционери, ченгета, кметове, депутати и „бизнесмени”. Тя не е толкова голяма, но е „желязна”.

  Отговор
 • 01.12.2016 в 19:00
  Permalink

  Hahaha..pak revete za niakoi drug lev. Ne moje sus skusanite tzarvuli VIE da nalagate koi kude i kvo da pravi. Koito e bil muden e uspial , koito e lupil semki i shtrakal s prusti she stoi i gleda . I taka pokolenie.. po pokolenie. Aide begaite da glasuvate za Boko i Shoko i sled tova pak revete po forunite. Muhahah

  Отговор
 • 01.12.2016 в 19:34
  Permalink

  Нямам думи, особено за белият дроб на В. Търново и немога да се начудя,как една държава неможе да се прибори с мародерите, които я унищожават!!! не иска,защото мародерите плащат с окрадените пари от нашите родители, от нас и от нашите деца.

  Отговор
 • 01.12.2016 в 20:17
  Permalink

  „На послушно магаре и по двама се качват“
  Да са ви честити новите проекти!

  Отговор
 • 01.12.2016 в 20:32
  Permalink

  ЧЕстито,нямаш пари да си купиш жилище ако си честен човек,а ако си мутра строиш където си поишкаш!Welcome to Bulgaria!Да са ни честити новите боляри!

  Отговор
 • 01.12.2016 в 22:13
  Permalink

  Кметът е една марионетка на двама идиота-бандити от Самоводене!Братя ,но от различни бащи-Петър Христов и Димитър Манолов.Те до каквото се докоснат ,следва разруха и падение!През 1994 г. почти бяха фалирали и и зточили Захарни заводи -Г.О. и фалираха Локо-Г.О.Същите са пък марионетки и протежета на Цветан Цветанов и Боко Тиквата!Така,че нищо хубаво не го чака Търново докато тия го управляват!

  Отговор
 • 02.12.2016 в 0:15
  Permalink

  Като има кой да търпи и избира продажни простаци, така ще е. Къща с барбекю в двора. Ще им мирише постояно на печено и прегоряло месо, а шумът от косачките на трева ще е перманентен. Жалко за прекрасното някога плато над Картала.

  Отговор
 • 02.12.2016 в 8:01
  Permalink

  Като гледам с какви темпове младите емигрират на запад, скоро или трябва да стане някакъв катаклизъм, потоп примерно, или още една война наблизо, и 3-5 млн „бежанци’ да се заселят в северна България. По друг начин няма как да се оправи демографсата ни статистика. Положението е реформа или смърт. Мн ще се забавлявам като ви гледам панаира след 10 години. Хубав свят оставяте на децата си.

  Отговор
 • 02.12.2016 в 11:31
  Permalink

  Някой ще си направи ли труда,да преброи жилищата и хората в този град ??? Сложете 10-15 000 ако щете студенти и пак ще останат за 30-40 000 души свободни жилища със сигурност и на кое отгоре продължава да се презастроява ??????

  Отговор
 • 02.12.2016 в 14:55
  Permalink

  Вие (до тук пишещите) сте невероятни идиоти! Как можете да бълвате толкова помия?

  Отговор
  • 02.12.2016 в 20:14
   Permalink

   А да се изреже единствената гора ( белия дроб ) на града , тва нее помия , така ли ? Е да това си е престъпление, за което се надявам един ден виновните да си платят !!!

   Отговор
 • 03.12.2016 в 1:36
  Permalink

  A nqkoy seti li se za parkingi, i che purvo te se stroqt, ili pak kolite shte parkirat v gradinkite /ako gi ima v plana izobshto/ !!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *