Хороскоп

В петък усилване на вятъра и повишение на температурите; нови снеговалежи през следващата седмица

Днес вятърът ще бъде от запад-северозапад и постепенно ще се усили. Дневните температури ще се повишат и ще има значителни разкъсвания на облачността, формирала се през нощта. Минималните температури ще бъдат между минус 2 и 0 градуса. За В. Търново се очаква минимална температура 0 градуса. Максималните температури ще бъдат между 6 и 9 градуса. За В. Търново – максимална температура 9 гр. Атмосферното налягане ще се понижава през деня, но вечерта ще започне да се повишава.

Над западните и централни части на Стара планина сутринта ще има променлива облачност и са възможни краткотрайни превалявания от сняг. Ще духа силен, а по високите части и бурен вятър от запад-северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 1, а на 2000 м около минус 7 градуса.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 19.4 гр. през 1961 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 12.8 гр. през 1989 г.

Слънцето ще изгрее в 7 часа и 29 минути и ще залезе в 16 часа и 44 минути.

Фаза на Луната: три денонощия след новолуние.

В събота ще бъде предимно слънчево до пладне, но в следобедните часове ще започне увеличаване на облачността. През деня вятърът постепенно ще отслабне, но вечерта ще стане умерен от север-северозапад и заедно с него ще нахлува студен въздух. През нощта срещу неделя на отделни места са възможни превалявания от сняг. Атмосферното налягане слабо ще се повиши. В неделя валежите ще спрат, вятърът ще отслабне, а облачността ще се разкъса. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава. В понеделник времето ще бъде предимно слънчево, но студено, със слаб вятър от източната четвърт. Атмосферното налягане ще се запази без съществени изменения. Във вторник и сряда облачността ще се увеличи, като същевременно се повишава и вероятността за валежи. Ще духа слаб до умерен вятър с южна компонента във вторник и със северна в сряда. Атмосферното налягане ще намалява в сряда сутринта, след което през деня ще се задържи без съществена промяна. В четвъртък ще бъде предимно слънчево със слаб вятър от южната четвърт. Атмосферното налягане ще се понижава.

В събота минималните температури ще бъдат между минус 9 и минус 1 градуса, а максималните – между 2 и 7 гр. В неделя минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 1 гр., а максималните – между 3 и 7 гр.. В понеделник минималните температури ще бъдат между минус 8 и минус 2 гр., а максималните – между 1 и 6 гр. Във вторник минималните температури ще бъдат между минус 13 и минус 4 гр., а максималните – между 1 и 7 гр. В сряда минималните температури ще бъдат между минус 8 и минус 2 гр., а максималните – между 4 и 8 гр. В четвъртък минималните температури ще бъдат между минус 6 и 0 гр., а максималните – между 3 и 9 гр.

Над западните и централни части на Стара планина ще има променлива облачност и ще духа северозападен вятър. През почивните дни, както и след това във вторник и четвъртък вятърът ще бъде силен, а в понеделник и сряда – умерен. В събота и неделя максималните температури на 1200 м ще бъдат около нулата, а на 2000 м около минус 6 градуса. В понеделник ще бъдат с около 4 – 5 гр. по-ниски от съответните температури в почивните дни, а в дните от вторник до четвъртък ще достигнат приблизително същите стойности като тези през уикенда.

Дежурен синоптик: Светослав Ботев

НИМХ – Филиал Плевен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *