49 четения

2200 лв. са нужни на месец за четиричленно семейство, твърдят от КНСБ

300 ЛВ. Е ПРАГЪТ НА БЕДНОСТТА У НАС, А ЗА ИЗДРЪЖКА НА ЧОВЕК МЕСЕЧНО СА НУЖНИ ПОНЕ 562 ЛВ., ИЛИ МИНИМУМ 2200 ЛВ. за четиричленно семейство. Това каза вчера във Велико Търново президентът на КСНБ Пламен Димитров, който участва в работна среща с представители на синдиката в старата столица. По думите на Димитров държавният бюджет за следващата година, който вчера бе приет, е единствено възможният, въпреки че част от предложенията на най-големия синдикат в България всъщност не са били приети. Затова Димитров прогнозира неговата актуализация веднага след предсрочните парламентарни избори през следващата пролет. Бюджетът според него ще бъде коригиран поне в четири направления. Едната сфера касае работещите над 15 500 души в социалните заведения в страната, които са настоявали за 25% увеличение на заплатите си, но не са го получили въпреки тежките условия на труд. Средната заплата в този бранш е едва 520 лв., което е обидно пренебрежително, коментира президентът на КНСБ. Той изрази възмущението си, че въпреки обещанието финансовият министър не е намерил и нужните 20 млн. лв. за 20% увеличение на възнагражденията на работещите в детското и училищно здравеопазване. Става дума за 11 000 души, част от тях медицински сестри, част – фелдшери, които също са застаряващи и след които… буквално никой не идва. Третата сфера, в която бюджетът вероятно ще бъде актуализиран, е тази на науката. И за следващата година няма пари за работещите в БАН, както и в други научни институции, което вече провокира напрежение и се мислят протести, коментира Димитров. По думите му напрежение има и в системата на МВР, въпреки че глобално бюджетът за 2017 г. е доста по-голям в сферата на сигурността отколкото тазгодишния. Най-сериозните проблеми обаче, където също е възможна актуализация, са в сферата на максималното обезщетение за безработните, което не е променяно цели 8 години. На безработен се плаща по 7,20 лв. на ден вместо нужните 9 лв., което означава, че месечното обезщетение трябва да е не 150, а 280 лв., твърдят от синдиката.

ОТ КНСБ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ ДАНЪЧНАТА ПОЛИТИКА У НАС ТРЯБВА ДА БЪДЕ КОРЕННО РЕВИЗИРАНА, ЗАЩОТО ТЯ Е „НЕЧОВЕШКИ НЕСПРАВЕДЛИВА“ на фона на останалите държави в Европейския съюз, бе категоричен още президентът на синдиката. Той увери, че КНСБ е готова да стартира такъв дебат в обществото, защото, по думите му, България е пет години назад и осем наляво от останалите западни, че дори и източни държави в Европа. ДДС може да падне до 2%, но само при обща ревизия на цялостната данъчна политика, твърдят още от синдиката. Според тях искането на „Патриотичния фронт“ за повишаване на пенсиите е неправилно като подход и дори несправедливо. От КНСБ са изчислили, че при минимална заплата от 460 лв. за следващата година минималната пенсия трябва да е 220 лв., а всички граждани с доходи, които са под прага на бедността, да бъдат обезвъзмездявани по адекватен начин. От синдиката твърдят още, че плоският данък трябва да се ревизира, но не по начина, по който предлагат от БСП.

Президентът на синдиката коментира и проекта на КНСБ „Достоен труд за работещите, подизпълнителите и доставчиците на средни и малки предприятия“. Партньори по него са КРИБ и Стопанската камара, а бюджетът му от 2,5 млн. лв. идва от ОП „Човешки ресурси“. Проектът е с продължителност 30 месеца и ще обхване около 400 големи, средни и малки фирми в цялата страна. От общата сума пък 1,6 млн. лв. ще отидат в средните и малки фирми, където ще се работи по няколко приоритетни теми, така че да се постигнат по-добри условия на труд и по-големи възнаграждения. Става дума за сфери като безопасност и здраве, бизнесмодели и достъп до пазари, качество, екология и т.н. Във Великотърновска област проектът ще се реализира на територията на „Елмот“ и „Захарни заводи“, чака се отговора на военния завод „Аркус“ и на „Болярка“.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “2200 лв. са нужни на месец за четиричленно семейство, твърдят от КНСБ

  • 02.12.2016 в 14:15
    Permalink

    Добре че са на баба бурканите и на дядо бутилките!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!