102 четения

Коледно настроение, лунапарк и аромат на свински ребърца по гръцки в парк „Марно поле”

Базарът приюти десетото издание на благотворителната инициатива „Ние можем”

„КОТОСУВЛИ ПО ГРЪЦКИ” СЕ ОКАЗА НАЙ-ГОЛЯМАТА И НАЙ-ВКУСНАТА АТРАКЦИЯ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ТРАДИЦИОННИЯ ВЕЧЕ КОЛЕДЕН БАЗАР, който бе открит в петък вечерта във Велико Търново. В първите дни на базара все още някои от австрийските къщички не са заработили, но пък тези, които продават мезета и скара, вече привличат първите си посетители. Като че ли австрийските вурстчета, грювайнът, прясно изпечените щолени и плодови пайове този декември отстъпиха място на традиционната българска скара. Обаче на огромен интерес се радва къщичката, където се приготвят котосувли по гръцки. Това са свински ребърца на шиш по специална рецепта, а тайната на отличния им вкус е маринатата и разбира се, фактът, че се пекат цели шест часа на огън. Цената им е 6 лв. на килограм, обаче посетителите на парк „Марно поле”, където е базарът, си купуват по-малки порции, обясняват услужливите наематели на къщичката. В съседство пък се продава греяно вино по 2 лв. за 200 милилитра, както и пелин, бял и червен, на същата цена. Не липсват и традиционните лакомства, като bazar2казанлъшки понички, катми, рахат локум и турски печен локум от нар например с всякакви ядки.

Още на входа на базара, в който е оформен и минилунапарк, посетителите са посрещнати от коледната поща, където първите и съответно най-нетърпеливи малчугани вече изпратиха своите писма до Дядо Коледа. Помага им Памела, която е едно от джуджетата на белобрадия старец и по думите й, търновските деца са много ентусиазирани да пуснат писмо с молба празниците да им донесат любимия подарък. Иначе тази година базарът буквално прелива от плетени вълнени шапки, ръкавици, шалове и чорапи, но се намират и по-атрактивни стоки, които привличат вниманието на минувачите.

Повечето търговци гарантират за качеството и добрите цени на своите стоки и не крият очакванията си за берекет, подобно на миналогодишните издания на коледния търновски базар. А посетителите му и тази година ще могат да си купят всякакви ръчно изработени играчки, сувенири и аксесоари за празниците между 1 и 30 лв. Базарът изобилства с коледни покривки, коледни рогца и чорапчета, фигурки на Дядо Коледа, Снежанки и джуджета. Пълно е още с десетки стоки и бижута от кожа и екоматериали, копринени ръчно рисувани шалове, ножове, дори пижами и бельо.

Много атрактивни за поредна година се оказват и павилиончетата, които предлагат огромни количества български и екзотични ядки и т. нар. суперхрани, сред които инка, годжи бери, синя боровинка, меденки и вафли от лимец. Намират се още комет маджун, приготвен от 77 билки и мед, както и пандемит, което всъщност означава цяр за бронхит, кашлица и най-вече за подсилване на младостта.

bazar3БАЗАРЪТ ПРИЮТЯВА И БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА ИНИЦИАТИВА „НИЕ МОЖЕМ”, която се прави за десета поредна година във Велико Търново. Там сръчни майстори самодейци, които ползват близо 30 социални услуги в община Велико Търново, представят своите творби.

Занаятчийският труд на самодейците от около 30 артработилници към центровете за социални услуги включва ръчно изработени сувенири, играчки и украса за елхата, картини, картички и други изделия. Цените им са символични, а с набраните средства ще бъде обезпечено функционирането на артработилниците.

Базарът „Ние можем ” бе открит от заместник-кмета на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и директора на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова. „Поздравявам ви за чудесните творения, които сте изработили. Те са много добър избор за подаръци за предстоящите светли празници”, обърна се към самодейците Ганчо Карабаджаков.

В благотворителния коледен базар „Ние можем” се представят центровете за настаняване на деца и младежи от семеен тип, защитените и преходни жилища заедно с дневните центрове за хора с увреждания, домовете и дневните центрове за възрастни хора, Съюзът на инвалидите, фондация „Искам бебе”, Училище за талантливи деца „Димитър Екимов” в с. Русаля, центровете за социална рехабилитация и интеграция на деца и възрастни с увреждания, интелектуални затруднения и психични разстройства.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!