Международен форум събра в Арбанаси светила в ендокринологията

НАД 70 УЧАСТНИЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА СЕ СЪБРАХА В АРБАНАСИ НА III СРЕЩА НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ ПО ДЕТСКА ЕНДОКРИНОЛОГИЯ. Темата на тридневния форум бе „Диагностични и терапевтични подходи при хроничните ендокринни заболявания в детска възраст”. Акцент в програмата бе диабет тип 1 или т. нар. „детски диабет“ и лечението с инсулинови помпи. В срещата се включиха 8 лектори от Румъния, Италия, Англия, Полша, Словения, Германия и САЩ.

Зам.-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков приветства участниците в престижната конференция. От името на кмета Даниел Панов той връчи благодарствени грамоти на световноизвестните медици проф. Стюарт Бринк, проф. Ева Малеска-Тендера и проф. Алесандро Салватони за техния принос в областта на ендокринологията.

„Около 1500 деца в България страдат от диабет тип 1 и се увеличава честотата при най-малките – при децата под 6 и дори под 4 години. В световен мащаб всяка година се наблюдава увеличение с 3% на децата до 18 г., които страдат от диабет тип 1. Смята се, че една от причините е нездравословната среда, в която живее „модерният” човек. Част от нещата зависят от семейството, а останалите не, но това, което можем да направим, е да подобрим начина на живот на нашите деца”, заяви проф. д-р Мая Константинова, завеждащ отделението по „Диабет“ към УСБАЛ по детски болести и председател на Националното сдружение по детска ендокринология. Тя допълни, че промяната, с която преди няколко месеца държавата пое разходите за консумативите за инсулиновите помпи, значително ще подобри живота на диабетно болните. Решението е от април тази година, като България допреди това бе единствената страна в Европейския съюз, която не осигуряваше тази терапия за най-малките пациенти. Инсулиновите помпи бяха достъпни за много малко семейства, тъй като цената им е между 5000 и 8000 лв., а месечните консумативи възлизат около 260 лв.

По време на срещата в Арбанаси бе направен исторически преглед на лечението на диабета още от първата употреба на инсулин до съвременните методи като сензори и инсулинови помпи. Оскар Пиърсън, автор на мобилното приложение „Найтскаут”, с което се осъществява постоянен контрол на кръвната захар, направи презентация на програмата, която става все по-популярна.

БЪЛГАРИЯ Е ПЪРВА НА БАЛКАНИТЕ ПО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ИНОВАЦИИТЕ ПРИ ДИАБЕТА, това стана ясно по време на Националната среща за лечението на диабета, която се проведе през уикенда също в Арбанаси. На нея присъстваха родители и деца, болни от диабет от цялата страна, а организатор на събитието бе сдружение „Култура без граници”. Целта на срещата бе представянето на технологичните иновации в лечението и контрола на болестта. Един от лекторите бе Христина Димова, на която е поставена една от първите инсулинови помпи в България именно от проф. д-р Мая Константинова.

„Предразсъдъците на обществото карат много хора да приемат децата с диабет като различни. Има учебни заведения, които не искат да приемат диабетно болни деца поради недостатъчната информираност за заболяването и нежеланието да носят отговорност за живота и здравето им”, заяви Росица Пандова, която е председател на сдружението и майка на дете с диабет. Тя допълни, че през изминалата година сдружението съвместно със специалисти ендокринолози са направили обучения на медицински сестри от детски учбни заведения в 20 населени места в страната, включително и във Велико Търново.

Весела БАЙЧЕВА

One thought on “Международен форум събра в Арбанаси светила в ендокринологията

  • 14.05.2019 в 20:05
    Permalink

    Как се монтира този найтскаут за измерване на кр.захар

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *