Проф. Ценка Иванова участва в дискусия за перспективите на българистиката в Полша

ДЕКАНЪТ НА ФИЛОЛОЗИТЕ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” УЧАСТВА В конференция „Българистиката – нови интерпретации”, която се проведе в края на миналия месец под почетния патронаж на ректора на Варшавския университет проф. Марчин Палис и на посланика на България в Полша Емил Ялнъзов. Българисти от седем полски висши училища, лекторите по български език и култура, изпратени от МОН, студенти и докторанти по българистика са се включили в дискусията и са говорили по основни въпроси, свързани с обучението по български език.

За предизвикателствата пред българистиката, за развитието й след 10 г., за това дали родната ни граматика да се преподава по традиционните и класически модели или филологията да стане хибридна специалност, в която студените да могат да изучават поне два езика, са били основните теми в конференцията. „Имаше достатъчно поддръжници и за класическата теза, и за съвременното преподаване на филологическите специалности. Истината обаче е, че в съвременния свят всичко трябва да се случва бързо. Младите хора казват, че нямат време и не искат да губят време, затова програмите трябва да бъдат модернизирани и то най-вече в посока на изучаването на език и информационни технологии и език и туризъм. Великотърновският университет е в отлична позиция, защото от години работи по „Еразъм”, коментира след завръщането си във Велико Търново проф. Ценка Иванова.

Тя припомни още, че между 70 и 80% от полските студенти, които изучават български език, са преминали през обучение във ВТУ или като стажанти, или точно по „Еразъм”, а някои от тях са традиционни участници в Летния семинар. Всички те се изказват ласкаво за града, за университета и за начина на преподаване тук.

Освен за тази конференция проф. Иванова е гостувала и като лектор в университета „Кардинал Вишински” във Варшава. Там тя е чела лекция за езика, културата и комуникацията. Пътуването й до там е било реализирано със съдействието на проф. Маргрет Григорова, която е координатор по „Еразъм” във ВТУ. А дясната ръка на проф. Ценка Иванова при представянето на лекцията е била възпитаничката на ВТУ Маринела Димитрова, която е завършила полски език и от години работи и живее там. Маринела е един от носителите на Академичната награда на Община Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *