43 четения

ВТУ отбеляза с тържествено събрание студентския празник

50 студенти получиха стипендии и награди за отличните си постижения

ПОВЕЧЕ ОТ 50 СТУДЕНТИ ОТ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПОЛУЧИХА СТИПЕНДИИ И ПАРИЧНИ НАГРАДИ ЗА ОТЛИЧНИТЕ СИ ПОСТИЖЕНИЯ. Те бяха наградени по време на тържественото събрание, посветено на студентския празник 8 декември. Вчера своя приз получи и 16-ият поред носител на Академичната награда на Община Велико Търново Симеон Желев.

Събранието започна с приветствие от ректора на висшето училище проф. Христо Бонджолов. След това за студентския празник и неговите традиции слово изнесе проф. Пламен Павлов. Към студентите се обърнаха последователно председателят на Студентския съвет Петър Петров, както и Ма Ги от университета в Пекин, която тук учи българска филология, и Олга Пирж, студентка в Ягелонския университет в Полша, а във ВТУ по линия на програма „Еразъм +“.

ДЕВЕТИМА СТУДЕНТИ, ПО ЕДИН ОТ ВСЕКИ ФАКУЛТЕТ, ПОЛУЧИХА СТИПЕНДИИТЕ НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪВЕТ, които са в размер на 1000 лв. За първи път стипендия на Академичния съвет получи и студент от Педагогически колеж в Плевен. Трима са носителите на личната стипендия на ректора на университета проф. Христо Бонджолов, всяка от които е по 900 лв., колкото е ректорската надбавка. Стипендията е учредена на името на основателя и първи ректор на Великотърновския университет чл.-кор. проф. Александър Бурмов през 2011 г. по случай 100-годишнината от неговото рождение.

Деветима студенти станаха носители на стипендиите на Алианц банк – Велико Търново. На тържественото събрание бяха обявени и 32-мата отличили се в различни области студенти от Великотърновския университет. Те са спечелили първи места на световни, европейски и национални шампионати, състезания и конкурси и имат значими научно-художествени и спортни постижения, както и активна обществена дейност в периода от декември 2015 г. до декември тази година. Всички те бяха възнаградени за успехите си с по 100 лв.

СИМЕОН ЖЕЛЕВ ОТ ФАКУЛТЕТА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА АКАДЕМИЧНАТА НАГРАДА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Призът е 5000 евро. Симеон Желев го е заслужил, защото е пълен отличник от семестриалните изпити, успехът му и от дипломната работа също е 6,00. Той е носител на множество отличия от национални и международни изложби и награди за калиграфия и шрифт, както и за комикси. Тази година завършва магистърска степен в специалността „Изящни изкуства графичен дизайн и визуални комуникации, магистърска степен“.

Симеон получи наградата си лично от кмета на общината инж. Даниел Панов. „Предстоящият празник е чудесен повод да поздравя всички млади хора, които са избрали да завършват висшето си образование в нашия град и разбира се – всички преподаватели. Именно студентите превръщат Велико Търново в град, който е млад, жизнен, красив, креативен и отворен към съвременните тенденции и глобален свят. Благодарение на вас, млади хора, дори в трудни времена като днешните старата столица е един от малкото градове в България, които могат да се похвалят с много добри социално-икономически и демографски показатели, които са генератори на растеж и развитие. Приносът на студентите и на академичната общност в този процес е безспорен”, подчерта Даниел Панов в приветствието си.

ПО ТРАДИЦИЯ ВЧЕРА ВЪВ ВТУ РАБОТИХА ДВАМА РЕКТОРИ. До проф. Бонджолов застана неговият млад помощник – студентката Ангелина Симеонова. Тя беше ректор на ВТУ за един ден и за това време успя да подпише заповед, с която обяви 9 декември за неучебен ден.

„Много се радвам, че имам възможността да стана ректор за един ден на моя университет. Хубаво е, както се казва, да влезеш в обувките на ректора и да видиш какво е. Трудно е, не е толкова леко, както всички си мислят”, призна Ангелина.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!