68 четения

15 години Веселина Стойчева управлява Големани, Нацовци, Върлинка и Малчовци

Кметската наместничка измислила лого и емблема на Големани

КМЕТСКОТО НАМЕСТНИЧЕСТВО ГОЛЕМАНИ Е ЕДНО ОТ МАЛКОТО БЪЛГАРСКИ СЕЛЦА СЪС СВОЕ ЛОГО И ЕМБЛЕМА, на които са изобразени местната чешма и част от намереното преди време златно съкровище от епохата на траките. По инициатива на кметския наместник Веселина Стойчева, която ръководи населеното място вече трети мандат, логото се печата на годишните календари и поканите, които се разпращат до официални лица за всеки празничен повод в Големани. Чешмичката е повод за гордост на местните хора и е възстановена преди 3 години по проект „Местни инициативи“. Направил я самоводският майстор бай Илия, който първо цял ден гледал мястото на бъдещата придобивка, представяйки си подробно как точно ще изглежда тя. Това разтревожило кметицата, която била почти сигурна, че ще изтърве срока на проекта. На другия ден обаче сръчният майстор запретнал ръкави, поръчал материалите и спазил графика, разказва Веселина Стойчева навръх празника на малкото селце – Никулден. Местните хора обаче по традиция ще го отбележат в ремонтирания салон на читалището „Христо Ботев“ на 10 декември, когато е почивен ден, обяснява управничката. А тя освен Големани ръководи още съседното наместничество Нацовци и малките махалички Върлинка и Малчовци.

Освен чешмата на логото на Големани е изобразено и тракийското златно съкровище открито съвсем случайно през 1991 г. В селото прекарвали водопровод и всъщност багерът се натъкнал на находката, а екипът на младия тогава археолог Иван Църов довършил работата. Затова и Църов е нещо като почетен гражданин на селцето, а съкровището и днес се пази в ръководения от него Историческия музей във Велико Търново, обяснява кметицата.

ВСЪЩНОСТ ТЯ СТАРТИРАЛА МАНДАТА СИ ПО ВРЕМЕТО НА БИВШИЯ КМЕТ Д-Р РУМЕН РАШЕВ МАЛКО ПАРАДОКСАЛНО, ЗАЩОТО… КАНДИДАТСТВАЛА ПО ОБЯВА. Преди това Стойчева била цели 26 години в счетоводството, където обаче работата й била на бюро.

„Много исках тази работа, чувствах, че ще ми е по сърце, защото обичам предизвикателствата и динамиката. В началото обаче местните хора ме посрещнаха с леко недоверие“, признава Веселина. И допълва, че на първото събрание тя поискала от жителите на Големани, Нацовци, Върлинка и Малчовци да й дадат малко време толеранс, за да покаже какво може. Още тогава получила съвет да търси помощ от съселяните си и решила, че ще спазва принципа „от нас за нас“. Така постепенно, с много работа и упоритост кметицата започнала да отхвърля един по един затлачените от години проблеми на четирите селца и махалички, в които и днес живеят около стотина човека.

„Заварих много проблеми с инфраструктурата, с административното обслужване, дори нямаше спирки, а хората чакаха автобусите под дъжд и сняг. Първият въпрос, който решихме, беше с водоснабдяването с помощта на Румен Рашев, на покойния вече Драгни Драгнев и тогавашния Общински съвет. През 2008 г. се заехме всички и лятото с едни 36 000 лв. на общината пуснахме водата от „Йовковци“. След това ми дадоха една по-голяма автобусна спирка, която разрязахме на две, и така жителите на Нацовци и Малчовци вече имаха навес“, спомня си Стойчева.

През годините тя неизменно кандидатства и печели проекти по програмата „Местни инициативи“ и така инфраструктурата в ръководените от нея населени места е обновена чувствително. За първия си проект дори получила адмирации от търновското кметство, защото с помощта на жителите асфалтирала главната улица в Нацовци. После дошло ред на читалището в Големани, на което Веселина станала и председател.

„ПОСТЕПЕННО РАЗБРАХ, ЧЕ ЖИВОТЪТ В МАЛКИТЕ СЕЛЦА СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ЧИТАЛИЩАТА. Хората обичат да се събират, да са заедно, да споделят празниците си. Ремонтирахме сцената, сложихме завеси, поддържаме сградата кокетна и с удоволствие правим сбирките си за Никулден, Трифон Зарезан, Бабинден, Коледа и Великден. Когато трябва, зарязваме лозите за здраве и берекет, а когато трябва, викаме лазарки и така поддържаме духа жив“, разказва младоликата въпреки своите 60 години управничка. На празниците винаги присъства и английското семейство, което от години живее в Големани – Валери и Колен. Въпреки че британците, които вече са пенсионери, не говорят добре български, те са много добре приети от местната общност, която шеговито ги нарича с побългарените им имена Валя и Кольо.

Друга инициатива на Веселина Стойчева е възроденият летен детски празник в село Нацовци. Той се прави през лятото, когато улиците оживяват, идват си много малчугани за лятната ваканция, виждат се и детски колички. На празника има рисунки на асфалт, аниматор, игри и награди, а за да не скучаят бабите, кметицата организира и конкурс за най-вкусни домашно приготвени баници, питки, мекици и прочие вкуснотии. „Хората са много добри, сърдечни и помагат, за да се случват нещата. Много от местните бизнесмени спонсорират нашите проекти и празници. Преди време една от големите фармацевтични компании редовно даряваше за възрастните хора медикаменти от първа необходимост, щедри и добри хора ни дариха апарат за кръвно налягане“, обяснява Стойчева. И не крие, че и тя помага на възрастните си съселяни, които я чувстват като дъщеря, понеже техните близки са далеч и невинаги могат да откликнат навреме.

„Обичам си работата, съзнавам отговорността си. Човек трябва да се самораздава, а не да я кара през пръсти и само да се разписва на месечната си ведомост за заплата“, казва кметицата, която, въпреки че е в последния ден на годишния си отпуск, буквално е пренесла работното си бюро вкъщи.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *