Експертен комитет даде зелена светлина за бебета с трима родители

Британски експертен комитет даде зелена светлина за зачеване на бебета с ДНК от трима родители, за да се избегне рискът от предаване на сериозни заболявания, предаде Франс прес. Великобритания стана първата страна, предприела подобна стъпка.
Препоръките на учените трябва да бъдат одобрени от регулаторния орган в здравеопазването Human fertilisation and embryology authority (Хюмън фъртилайзейшън енд ембриолъджи оторити). Той ще се произнесе по този въпрос на 15 декември.
Експерименталната технология, която комбинира ДНК от две жени с ДНК от мъж, за да се избегне предаване на наследствени болести от майката, ще бъде използвана за пръв път през март или април следващата година.
Британските депутати одобриха метода през февруари 2015 г., като по този начин Великобритания стана първата страна, която го е приела със закон.
В своя четвърти и последен доклад по въпроса британският експертен комитет препоръча „внимателно одобряване“ на технологията, която продължава да предизвиква ожесточени дебати.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *