Австралийски съд разреши да бъде сменен полът на 5-годишно дете

Дете на 5-годишна възраст, родено генетично като момче, ще порасне като стерилна жена, след като съдът разреши да бъде подложено на операция, съобщи Би Би Си.
Детето, назовано само като Карла, се определя като момиче, но няма женски репродуктивни органи, пише в документите, издадени от Семейния съд. Институцията уважи молба на родителите на Карла да бъдат премахнати мъжките й полови жлези (гонади) чрез операция.
Прието е хората, съчетаващи характеристики на двата пола, да се наричат интерсексуални.
Когато Карла навършила 5 години, нейните родители поискали да изяснят въпроса необходимо ли им е разрешение от съда, за да извършат сложната и необратима операция. В съдебната зала те казали, че Карла е родена с женски външни генитали и има стереотипно женско поведение – отказва да бъде идентифицирана като момче и предпочита момичешки играчки, дрехи и занимания.
Операцията ще премахне риска от тумори при Карла, но ще постави под въпрос способността й да има свои деца след време, казаха в съда медицински експерти. Според тях детето трябва да бъде подложено на нея преди пубертета.
Съдът постанови, че на родителите не е необходимо разрешение при насрочване на хирургическата операция. Постановлението бе направено през януари, но не беше оповестено публично досега.
Съдия Колин Форест се обоснова, че ако не бъде лекувано детето, има реален риск за психичното и емоционалното му здраве.
Поддръжници на интерсексуалността оспориха етичните основи на необратимата операция, тъй като половата идентичност е сложен комплекс от фактори.
Адвокатът Морган Карпентър каза, че децата трябва да определят идентичността си сами, когато пораснат.
„Полът е винаги правилен. Това, което не е правилно, е принудителна хирургична полова идентификация“, добави той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *