83 четения

„Живи“ къщи от гъби иска да строи британецът Крейг Харпър

Новаторът живее в еленско селце и твърди, че България е най-красивата страна

КЪЩИ ОТ ГЪБИ ИСКА ДА СТРОИ БРИТАНЕЦЪТ КРЕЙГ ХАРПЪР, КОЙТО ОТ ГОДИНА ЖИВЕЕ В ЕЛЕНСКО СЕЛЦЕ. Крейг нарича тези къщи „живи“ и е твърдо убеден, че те са напълно реалистични и могат да ни осигурят природосъобразен начин на живот.

„Какво значи живееща къща? Концепцията за такава сграда е наистина много иновативна, но не и невъзможна. Основният материал за тези къщи ще са гъбите и органичните отпадъци, които са навсякъде около нас. Виждаш ли какво използва съвременното строителство – цимент, бетон, стомана. И за да стои здраво стъпила на земята една такава сграда, са нужни много различни експерти, които да си направят изчисленията и да си кажат мнението. Съвременната сграда е една доста сложна математика, което прави и строителството проблематично. Докато мицелът е жив организъм. Може да нараства с нанометри, което означава, че когато се срещне със себе си, създава много солидна връзка и така материалът става изключително здрав. При сериозен стрес една съвременна сграда се накланя и в крайна сметка пада, ако натискът върху нея е голям. Мицелът обаче иска да живее, затова, подложен на външен натиск, той ще противодейства. Ето това е живееща къща!“, обяснява Крейг и допълва с усмивка, че ние сами ще поддържаме живота на тази къща по най-простичкия начин – ходейки до тоалетна.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ КРЕЙГ ПРЕДСТАВИ ИДЕИТЕ СИ ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ДНИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ВРЕМЕ НА ФОРУМА ЗА ИНОВАЦИИ, КОЙТО СЪБРА МЛАДЕЖКИ НЕФОРМАЛНИ ГРУПИ. Британецът е представител на една от тях – „Земята в действие“.

Крейг работи върху иновативната си идея вече шест години, за да развие технология за създаване на материал от гъби и този материал в крайна сметка да замести тухлите итонг и бетона, с който строим, или пък да бъде алтернатива на всички съвременни материали за изолация. Британецът прави експерименти заедно с куп учени от БАН и всеки опит до този момент е увенчан с успех. Същите експерименти ще бъдат повторени и в университет в Германия, след което Крейг се надява да получи сертификат за това, че материалът може да се използва в строителството. На крачка е от това да превърне плевнята в селската си къща в лаборатория, за да започнат производство.

Когато за първи път отишъл в Българската академия на науките и изложил идеята си… „Ами те решиха, че съм поредният луд. Пък аз си казах, оле, тук нищо няма да стане!“. Но с всеки следващ опит те възкликваха: „Ама ти сериозно ли? Как е възможно!“. И после заедно доказахме, че материалът не се разпада от влагата и не гори, освен това е 400 пъти по-ефективен от стиропора и ватата, които ползваме за изолация“, казва Крейг.

ОЩЕ ОТ XIX В. ХОРАТА ЗНАЯТ КАК ДА КУЛТИВИРАТ ГЪБИ, В ТОВА ЧИСЛО И НАЙ-ЯДИВНАТА СРЕД ТЯХ – ПЕЧУРКАТА. „За да отгледаш култивирана гъба, откъсваш парченце от нея, слагаш го в стъкленица в лаборатория и когато това парченце започне да се разпростира в стъкленицата, то се мести в голям буркан, стерилизиран, в който има сварено зърно. Материалът започва да нараства и да се разширява в целия буркан, след което се смесва с компоста. Над тази смес се слага слой почва и гъбките започват да никнат“, разказва принципа Крейг и уточнява „материалът става толкова стабилен, че трябва да се счупи бурканът, за да се извади сместа.“

При изработването на материал за строителството вместо зърно се използва слама, сено, обелки от ориз, стебла от царевица. Процесът иначе е същият. Готовият материал в края се оформя като тухлички, за да е готов за използване. „Отглеждането на гъбите е най-невероятното нещо в цялата технология. Мицелът е изключително биоефективен и е достатъчно парченце с големина един милиметър от една гъба, за да се произведат след това милиони. Освен това парченцето гъба, което ние наричаме майка, може да се съхранява в епруветка в хладилник без проблем в продължение на 15 – 20 години“, допълва британецът.

КОГА ЩЕ МОЖЕ ДА ПОСТРОИ ПЪРВАТА ЖИВА КЪЩА, КРЕЙГ НЕ ЗНАЕ И ВСЕ ОЩЕ НЕ МЕЧТАЕ ЧАК ТОЛКОВА СМЕЛО. Засега иска да автоматизира процеса на производство, да създаде машините за това, да започне да експериментира върху готови сгради, които трябва да бъдат изолирани. „На планетата започваме да усещаме недостиг на енергия. С въпросния модел можем да пестим до 60% от енергията си. Освен това пазарната цена на 1 кв. м стиропор е 11 лв., а гъбените тухлички ще стигат до крайния потребител за 3 лв. на кв. метър“, уточнява иноваторът.

Никъде по света все още не използват тази технология в строителството. Екипът на Крейг е първият, който разработва идеята, при това с отворен код. Отворен код означава, че всеки, който иска да опита, може да го направи, може да вземе цялото налично знание, да произвежда гъбени тухлички, дори да модифицира процеса, да експериментира. Единствено без правото да патентова изобретението и да си приписва заслугите.

„Аз искам да променим света, но сам не мога. Ако обаче всички опитаме заедно, ще успеем“, усмихва се Крейг, който живее в България от няколко години. Първоначално се заселил в едно селце край Боровец, но житейски приключения го накарали да напусне мястото и да се засели в средата на нищото в Еленския балкан.

Бил само на три години, когато напуснал Обединеното кралство. Баща му се занимавал с логистика и семейството го последвало. Така Крейг живял в Бахрейн, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, после в Азия, в Хонг Конг и сега е в България. „България е най-красивата страна от всички, в които съм бил. Тук живеят малко хора и ние имаме напълно реални шансове да направим тази страна пример и вдъхновение. А пък на село, да не говорим. Там сме точно 13 жители с мен и с хората, които ми помагат, за да работя над идеята си. Заобиколен съм от природа и най-важното – обграден съм от гъби“, усмихва се Крейг, който няма образование на химик или биолог. Цял живот се е занимавал с решаване на проблеми, работейки с компании като „Алкател“ и „Сиско“. Всичкото останало знание е трупал благодарение на интернет.

Крейг Харпър е готов да сподели това знание с всеки, който го потърси чрез сайта на инициативата му www.landinaction.com.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “„Живи“ къщи от гъби иска да строи британецът Крейг Харпър

  • 08.12.2016 в 18:54
    Permalink

    Това ще е къщичка от лакомства за животни от всякакъв вид, освен ако не е отровна. Дано живущите не страдат от запек.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!