46 четения

Милостта на съдии и общинари може да спаси от събаряне жилищен блок с 30 семейства

Строителен контрол не пожали бившия кмет Борис Крумов заради два етажа над регламента

ОТ МИЛОСТТА НА ВЪРХОВНИТЕ СЪДИИ И ЧИНОВНИЦИ ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАВИСИ събарянето на голям жилищен комплекс, който се обитава от 30 семейства, независимо че не е въведен в експлоатация. Регионалната дирекция за национален строителен контрол е издала заповед за събаряне, която е обжалвана пред съда, потвърди вчера за „Борба“ строителят на комплекса и бивш кмет на Велико Търново Борис Крумов. Нареждането веднъж бе стопирано от Административния съд, но решението бе обжалвано и отново е на дневен ред. Това е първата по рода си крайна мярка срещу сгради с подобен мащаб. Досега на мушката на строителните инспектори бяха основно незаконни къщи, стопански постройки, тераси, пристройки и даже външни тоалетни. Нареждането е за част от комплекса на ул. „Димитър Рашев“ N 8, който е правен от фирма „Строител – 97“. Според строителните инспектори при позволена височина от 15,3 метра за района са вдигнати още 3,6 метра над тях, което практически са още два етажа, включително скатен покрив, който също може да се обитава. Според закона всичко над позволеното подлежи на премахване, но в случая това би довело до изменения и на конструкцията на сградата, в която на всичко отгоре от години насам живеят няколко десетки семейства.

„В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ, НЕ БИВАШЕ РДНСК ДА СЕ МЕСИ, досега да бяхме узаконили“, коментира самият Борис Крумов. Той признава, че само добронамереността на съдиите би запазила от събаряне комплекса. „Имах големи перипетии, даже са ми искали рушвет да ми узаконят сградата, сезирал съм и полицията. Разговарях с кмета Панов и главния архитект, те имат добрата воля да помогнат, за да не събаряме. Всеки чете законите като „дяволът евангелието“, имаше доста пропуски и от съдиите по отношение на експертизите и други неща. Яд ме е, че тук живеят над 30 семейства, които досега да са забравили, че имат проблеми. Освен това общината губи от данъците им, защото в момента никой нищо не плаща“, обобщи още Борис Крумов.

ЕДИНСТВЕНИЯТ ВАРИАНТ Е ПРЕПРОЕКТИРАНЕ

Според юристи единственият шанс за обитателите е да платят около 25 хил. лв. за нови проекти на сградата, обследване и завършване на строителството и вертикалната планировка. Няма начин обаче двата етажа, които са незаконно надстроени, да останат и трябва да се премахнат. Впоследствие обаче, ако от Регионалното министерство позволят, блокът може да се надстрои. Подобни случаи вече има в старата столица, а последният е от ул. „Димитър Буйнозов“ в сграда на фалиралата фирма „Булмекс“, която обитателите завършиха вече сами. Живущите обаче недоумяват как 8-етажна сграда може да се събори частично, включително и покривът й, а след това наново да се строи и узаконява и какво ще се случва междувременно, ако казусът се проточи. Казусът напомня ситуацията в шаха, известна като „цунгцванг”, когато няма полезен ход. Самият Крумов коментира пред „Борба“, че може да им помогне финансово, но според запознати това трудно може да стане, защото самият той е притиснат от кредитори.

ПРЕДИСТОРИЯТА

В разгара на строителния бум бившият кмет на Велико Търново Борис Крумов започва комплекс в началото на кв. „Зона В”. Годината е 2007-ма, а имотите тогава се грабват като топъл хляб. Цените на квадратен метър започват от 350 евро. По груби изчисления предприемачът е получил поне 1,2 млн. от сградата. Продажбите са на „зелено” и никой не се интересува нито от документите на строителя, нито от фирмената му история и се доверява на сляпо. Така блокът е разпродаден, а в момента собственици са почти 30 семейства. Че ще имат проблеми, повечето започват да се сещат, след като на няколко пъти е пропуснат крайният срок за завършване на сградата. В крайна сметка обаче Крумов успява да им прехвърли апартаменти, общи части, магазини и ателиета на акт 14. Така комплексът се обитава от няколко години, а предприемачът се покрива. Според Закона за устройството на територията в сграда, която не е въведена в експлоатация, не може да се живее. Мнозина от клиентите на бившия кмет обаче са си дали последните спестявания за жилищата, а междувременно плащат квартири, докато стане сградата, и са притиснати от обстоятелствата да се нанесат в незавършения и незаконен блок. Това разказаха част от потърпевшите. Според тях строителят се е покрил и е неоткриваем. „Борба“ обаче го откри лесно на собствения му мобилен телефон. Казусът се заплита още повече, когато пред входовете им са залепени заповедите на РДНСК за събаряне. В момента по случая се водят дела, а всички съсобственици обжалват заповедта за събаряне в съда, но за тях е ясно, че просто си губят времето, тъй като нередностите са явни. Така единствената им надежда е съдиите да се смилят, а от общината и строителния контрол да позволят узаконяването.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

8 коментара за “Милостта на съдии и общинари може да спаси от събаряне жилищен блок с 30 семейства

 • 08.12.2016 в 13:19
  Permalink

  Като гледам снимката, така не строяха и преди 30 години. Ужас направо. Кой живее в тая кочина бе хора?

  Отговор
  • 08.12.2016 в 20:44
   Permalink

   какво значи кочина христов?
   влизал ли си в.някой апартамент?!
   или правим вятър на устата?!

   Нали не си мислиш , че някой живее в строежа отляво на снимката

   Отговор
 • 08.12.2016 в 14:01
  Permalink

  Тоя Крумов трябва да изгнание в затвора най-големия мошеник, жалко за хората които са се подлъгали

  Отговор
  • 08.12.2016 в 18:12
   Permalink

   Дано да изгние този доказан престъпник – каква аргонатност да строиш в явно нарушение и после да прехвърляш отговорността на съдии и пр?
   А живущите там кога ще се научат да гледат какво и къде купуват?!
   Или законът наистина е врата в полето, и все ще чакаме добронамеренос, за да го нарушават простаците като Крумов…

   Отговор
 • 08.12.2016 в 14:14
  Permalink

  1. Защо сграда, която не е въведена в експлоатация има ток и вода?
  2. Защо е допуснато хора да живеят в сграда, която не е въведена в експлоатация?
  3. Защо Крумов не е в затвора?
  4. Защо заради престъпление на един мошеник съдът трябва да се „смилява“?
  5. До какво ще доведе евентуалното „смиляване“ и създаването на прецедент?
  6. Кога ще бъде направена пълна проверка и ревизиране на разпродажбите на общинска собственост в ранките на града на частни лица за последните 25 години, както и проверка за законността на всички застроявания в града?
  7. Кога най-после търновската строителна мафия заедно с всички главни архитекти на града и участвалите в разграбването на общинската собственост през последните 25 години ще бъдат осъдени, а имуществото им конфискувано?
  За един приятел питам.

  Отговор
 • 08.12.2016 в 20:20
  Permalink

  Единственото вярно от статията е снимката.

  Отговор
 • 08.12.2016 в 23:39
  Permalink

  Хората са се подлъгали , но нямат никаква вина , че един строител , архитект , надзор и т.н. са „спали“ (да се чете крАли) и заради тях няма да има къде да живеят.

  Мислех да ти отговоря на всичките въпроси , но за сега ще наблегна на този :
  „5. До какво ще доведе евентуалното „смиляване“ и създаването на прецедент? “

  хайде някой( по-скоро ти )да ми обясни(ш) защо пътния възел няма акт 16 , но се ползва!? и това води ли до прецедент?!

  Отговор
 • 09.12.2016 в 10:33
  Permalink

  Предлагам хорта да бъдат изместени в съседните блокове, та поне да изпъдят мангалите на зоната, които Панов ни завеща

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!