Търновче е включено в експериментално лечение на НАСА

17-ГОДИШНАТА МИХАЕЛА ЖИВКОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ПЪРВОТО БЪЛГАРЧЕ И ВТОРОТО ДЕТЕ В СВЕТА, ВКЛЮЧЕНО В ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ТЕРАПИЯ, РАЗРАБОТЕНА ОТ НАСА. Момичето страда от рядкото генетично заболяване остеогенезис имперфекта, или болестта на стъклените кости. Заболяването се проявява с фрактури по цялото тяло дори при минимални усилия и е изключително тежко. При ненавременно лечение се стига до ранна инвалидизация. У нас болните са около 300 души, като освен Михаела от болестта страда и нейната сестрична Ивана, която е на 6 години. Благодарение на майката на двете момичета Здравка Грънчарска, която се опитва да им осигури най-доброто лечение, те са първите деца у нас, които преди няколко години бяха включени в програма за лечение с памидронат във варненската болница „Св. Марина”. Медикаментът се осигуряваше с дарения от чужбина. Именно във варненската клиника предлагат на родителите да включат Михаела в експерименталната програма, разработена от Американската космическа агенция, която има за цел да заздрави костната система на детето чрез инжекции с медикамента „Пролиа”. Подобна терапия се прилага на още едно дете от Унгария, като изискванията са децата да са между 14 и 18 години. Програмата е тригодишна, а първата инжекция е поставена на Михаела през лятото на миналата година, а шест месеца по-късно е направен и вторият прием. Инжекциите се поставят през февруари и август, като междувременно на детето се правят изследвания и проби, които се изпращат директно на производителя на медикамента в САЩ.

„Детето се чувства много добре и засега няма счупвания, коет е най-важното, а резултатите са отлични. Надявам се на по-късен етап да можем да включим и Ивана, която в момента продължава да се лекува във Варна с памитор, разказа майката на двете момичета.

Малката Ивана е едно от децата, които бяха включени в кампанията „Българската Коледа” 2014/2015. Тази година семейството й отново ще кандидатства пред организаторите, а кампанията е насочена към децата с хронични заболявания.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *