Сборникът „Тайната на покаянието“ на патриарха на Русия Кирил излезе на български език

Сборникът с великопостни проповеди „Тайната на покаянието“ на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил излезе на български език. Това съобщи отделът „Връзки с обществеността“ при Светия синод на БПЦ-БП.
Книгата се издава от Руското подворие в София за 70-годишнината на руския патриарх Кирил. Преводът от руското издание е на иконом Йоан Карамихалев от столичния храм „Света София“.
С благословението на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит днес от 17.00 часа изданието ще бъде представено в храма „Св. София“. Програмата на вечерта включва и изпълнения на хора при храма-подворие „Св. Николай“ на Московския и на цяла Русия патриарх в София, който в този ден отбелязва своя храмов празник.
Настоящата книга „Тайната на покаянието“ съдържа 113 проповеди, произнесени през първата седмица на Великия пост – от Неделята на всеопрощението до Тодоровата събота; 21 проповеди, произнесени през други седмици на Великия пост – от Неделя Православна до Неделя пета на Великия пост; 26 проповеди, произнесени през Страстната седмица или общо 160 проповеди, произнесени от 2001 до 2011 година.
В проповедите се разглеждат темите за добродетелите, които Свети Ефрем Сирин в своята великопостна молитва измолва от Бога да му помогне да придобие, и за пороците, от които да го предпази. Засягат се още въпросите за поста и молитвата, за прошката, за греха и покаянието, за послушанието към Бога, за любовта към ближните и враговете, за милосърдието, за кръстоносенето, за Божия съд.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.