Новини

Търновка стана жертва на измама в сайтовете за покупко-продажба

Измама чрез фалшив профил в PayPal дебне потребителите в сайтовете за покупко-продажба. Схемите стават чрез така наречения фишинг – широко използван похват от компютърните престъпници. Жертва на подобна измама става млада жена от Велико Търново, която „изгаря” с 1500 лв.

35-годишната Илияна В. пуска за продажба в един от най-големите сайтове за безплатни обяви стария си фотоапарат, тъй като решава да си купи по-нов модел. Жената е любител фотограф и често се възползва от онлайн покупките, самата тя купува и продава нещата от компютъра у дома. Преди месец получава съобщение в сайта за търговия от чужденец на име Томас Браун, който иска да закупи фотоапарата. Двамата си разменят имейлите и се уговарят как да стане сделката.

„Поиска за по-голяма сигурност да използва PayPal, за да ми изпрати парите. Съгласих се, понеже това е най-известната електронна система за плащане и уговорихме условията и цена от 800 евро за фотоапарата. На следващия ден получих имейл от PayPal, в който пишеше, че преводът е направен и ще получа парите в сметката си, след като въведа валиден проследяващ номер на пратката, т. е., че съм изпратила стоката. Това се прави с цел предпазване на купувача от измама”, разказва Илияна. Младата жена веднага изпраща фотоапарата на посочения адрес в Етенхайм, Германия, на въпросния Томас. От куриерската фирма й предоставят номера на товарителницата, в която да проследи движението на пратката и да го изпрати на получателя. След това купувачът й изпраща нов имейл, в който пише, че от PayPal са поискали да внесе допълнително сумата от 200 евро, тъй като сметката трябвало да бъде заредена първоначално с 1000 евро, което било минимумът, изискван от системата, за да бъде изпълнена транзакцията. Томас настоява тя да му върне тези 200 евро, за да нареди плащането на договорените 800 евро по нейната сметка. Дори тогава Илияна не се усъмнила и изпраща въпросните 200 евро чрез Money gram. От компанията за международни парични преводи се свързват с нея и й казват, че няма да извършат превода на парите, понеже смятат, че става въпрос за измама. „Зададоха ми множество въпроси дали познавам въпросното лице, защо му изпращам пари и т. н., след което дамата любезно ми обясни, че ще загубя парите си, тъй като имат множество подобни случаи на измами от т. нар. рискови зони и ме посъветва да откажа изпращането на парите. Съгласих се и още на следващия ден си ги получих обратно. Едва тогава разбрах, че съм жертва на измама”, разказва жената. Поне успява да си върне въпросните 200 евро, макар че губи фотоапарата, който е изпратила няколко дни по-рано. Проверявайки в сайта на куриерската фирма, установява, че пратката не е предадена на Томас, а на друго лице, което се е подписало в документите. Успява да го издири във Фейсбук и разбира, че получателят е грузинец, който живее в Етенхайм със семейството си. Илияна се свързва с куриерската фирма, но оттам й отговарят, че пратката се носи на посочения адрес и ако въпросното лице не е там, се предава на някой друг. Затова е дадена и на грузинеца.

Търновката пише до PayPal, откъдето й отговарят, че имейлите, получени от нея, са фалшиви, макар и визуално да са точно копие на техните. Започва да търси информация в интернет и разбира, че има всъщност има много „ужилени” българи чрез подобни схеми.

„Не се усъмних в сделката, защото самата аз съм коректна и не бих постъпила по подобен начин. Но това ще ми е обица на ухото. Споделям преживяното, защото се надявам да няма други жертви като мен. Вече сигнализирах и в полицията в Етенхайм, защото според мен става въпрос за организирана престъпна група и се надявам схемата да бъде разкрита”, разказва младата жена.

Весела БАЙЧЕВА

2 thoughts on “Търновка стана жертва на измама в сайтовете за покупко-продажба

  • Някога по подобен начин и аз щях да изгоря.Става въпрос за продажбата ми на мотоциклет на стойност 3500 евро.За малко да се хвана,но моя приятелка която живее в Германия и ми превеждаше каза,че това е измама.Тогава се разрових в чичко гугъл, и видях много подобни случай.

    Отговор
  • Е само ниско интелигентен може да се хване на тая измама – само като се довери на мейл.
    Отвори си сметката – виж дали са там парите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *