Изследователи отгледаха защитна биологична почвена кора

В оранжерия в университета на Северна Аризона професор отгледа защитна биологична почвена обвивка, която може да предпазва от ерозия и да подпомага растежа на растенията, съобщи Асошиейтед прес.
Почвеният еколог Матю Боукър отглежда мъхове, лишеи и цианобактерия, които съставят защитна биологична почвена кора, открита в Колорадското плато.
Хората и климатичните промени застрашават оцеляването на биообвивката. Разпадането й отслабва плодородността на почвата и позволява да виреят инвазивни растения, както и да се появява ерозия.
Боукър и неговия екип отглеждат достатъчно количество, за да се покрие кръг с диаметър 20 см, само от лъжица биокора за осем седмици. Времето е много по-кратко, отколкото е необходимо за естественото възстановяване на почвата, което може да продължи от години до цели векове.
Учените са експериментирали с такава биообвивка на терен в Ню Мексико, Монтана и Юта.
Боукър каза, че резултатите са противоречиви – успешни в Юта, но нищо обнадеждаващо в Ню Мексико досега. Той добави, че е прекалено рано да се коментират пробите в Монтана.
„Ще бъде много полезно, ако може да бъде приложено върху голяма площ“, каза Боукър.
Еколозите Колин Тъкър и Саша Рийд от Геоложката топографска служба на САЩ също отглеждат биообвивка в университетската оранжерия. Техните опитни образци ще бъдат използвани в изследване, определящо как климатичните промени ще въздействат върху оцеляването на видовете.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *