24 четения

Победителите в математическия турнир „Иван Салабашев”

УЧЕНИЦИ ОТ ОСНОВНИТЕ УЧИЛИЩА „БАЧО КИРО”, „СВ. П. ЕВТИМИЙ”, „П. Р. СЛАВЕЙКОВ”, ОТ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ЕМ. СТАНЕВ” И ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ” В СВИЩОВ СПЕЧЕЛИХА призовите места в традиционния математически турнир „Иван Салабашев”. Състезанието се проведе в математическата гимназия в старата столица и събра повече от 200 деца на възраст от 2 до 12 клас.

Първи при най-малките е Теодор Тодоров от ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, след него с еднакъв резултат са трима второкласници от ОУ „Бачо Киро” – Габриела Ламбева, Ема Павлова и Невена Гечева. 61 ученици от втори клас са мерили сили в математическия турнир. Велина Костадинова от ОУ „П. Р. Славейков” е първа при третокласниците. Тя е спечелила с резултат от 48 т. Също толкова точки е успял да събере и Тодор Златанов. На трето място е Сиян Дойчев. И двамата са от ОУ „Бачо Киро”. В тази възрастова група състезателите са били 50.

Тодор Зеленков от училище „Патриарх Евтимий” е първи при четвъртокласниците. Втори по точки е възпитаникът на ОУ „Иван Вазов” от Горна Оряховица, а трети – Андрей Братоев от ОУ „Бачо Киро”.

Двете близначки Теодора и Александра Даскалови от СУ „Емилиян Станев” оглавяват класирането в групата на V клас. Този път Теодора води пред сестра си със завидния резултат от 48 точки. Калина Досева от „Бачо Киро” и Стефан Попов” от „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица следват в призовата тройка. Те заедно с Александра са постигнали 27 точки и са победили в конкуренция с 27 петокласници.

Жара Еленска от ОУ „Бачо Киро” е фаворит при шестокласниците с 48 т. Следват я Росен Спиридонов от ОУ „Бачо Киро” с 45 и с по 42 точки на трето място са Александър Пагу от СУ „Емилиян Станев” и Денис Асенов” от ОУ „Бачо Киро”. В групата на 8 и 9 клас победител е Любомира Димитрова от СУ „Николай Катранов” в Свищов. Тя оформя призовата тройка заедно с Тодор Петров от СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица и Мартин Маринов от математическата гимназия в старата столица.

От Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” са победителите и при най-големите. Учениците от 10, 11 и 12 клас се състезават заедно, като в тази група са се престрашили да участват само петима ученици. Първите места са за дванадесетокласника Мартин Иванов и Петко Казанджиев, ученик в 11-и клас, които имат еднакъв брой точки. Веселин Стефанов от Търговската гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов е успял да се класира трети и след него са останалите двама възпитаници на математическата гимназия – Иван Караколев и Ивайло Петков.

Математическият турнир „Иван Салабашев” се организира за първи път през 1992 г. в Стара Загора по инициатива на Евтим Кънчев, изтъкнат деятел на Съюза на математиците в България. От десет години турнирът се провежда и в други региони на страната. Поради атрактивния характер на предлаганите задачи той е едно от най-популярните състезания по математика за ученици в България. Освен класиране във всички региони организаторите правят и национална ранглиста на най-добрите математици, която трябва да е готова в навечерието на Коледа.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!